zakazao sustav

Doktor iz Obrovca sve je šokirao: Šefica udruge obiteljskih liječnika objašnjava tko ga je trebao kontrolirati

26.04.2019 u 15:53

Bionic
Reading

Slučaj liječnika Gorana Jusupa iz Obrovca, kojega je u pola godine napustilo 900 od 1300 pacijenata, otvorio je i pitanje funkcioniranja cijelog sustava, pogotovo onog dijela koji se bavi nadzorom liječnika koncesionara obiteljske medicine, s obzirom na to da su problemi u Jusupovoj ordinaciji trajali dulje vrijeme. Tko kontrolira takve liječnike i na koji način, pitali smo predsjednicu Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Vikicu Krolo

Krolo navodi kako su liječnici obiteljske medicine koji imaju koncesiju u nadležnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZO) s kojim su sklopili ugovor, što znači da njihov rad kontrolira HZZO.

'Imamo ugovor s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo za određeni broj pacijenata. Svaki mjesec šaljemo izvještaj o radu i oni mogu doći ako smatraju da nešto u izvještaju nije u redu. Također, na izvanredne kontrole dolaze ako dobiju prijave i pritužbe', objašnjava Krolo te dodaje kako HZZO ima planirane godišnje kontrole, ali s obzirom na to da je liječnika mnogo neki dođu na red tek jednom u par godina.

HZZO je proveo dvije izvanredne inspekcije u Domu zdravlju u Obrovcu na temelju prigovora pacijenata. Po izvršenoj prvoj kontroli u studenom 2018. utvrđene su nepravilnosti te je izrečena mjera u cilju njihovog ispravljanja. Druga kontrola bila je u siječnju ove godine tijekom koje je HZZO utvrdio da doktor Jusup nije ispravio nepravilnosti, pa je pokrenuo postupak oduzimanja koncesije. Ugovor se raskida s 30. travnjem 2019.

Podsjetimo, doktor Goran Jusup koji je radio u obrovačkom Domu zdravlja 22 godine, u šest mjeseci izgubio je 900 pacijenata koji su se mjesecima žalili na otežano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu i zato što se stanje u Domu zdravlja nije popravilo nakon dvije inspekcije.

Također, u Domu zdravlja radi žena, Veronika Pecolaj, koja se predstavlja kao medicinska sestra, a nije upisana u registar Hrvatske komore medicinskih sestara te nema odobrenje za samostalan rad.

Ministarstvo zdravstva najavilo je da će dodatno uputiti i zdravstvenu inspekciju s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja. 'Po prikupljanju svih podataka i utvrđenom stanju, Ministarstvo zdravstva će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti', navode iz Ministarstva.

Obavijest pacijentima

Iz Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba podsjećaju da svi hrvatski pacijenti koji imaju pritužbe na rad i/ili na službeno ponašanje medicinskih radnika, među kojima i liječnika-koncesionara i njihovih medicinskih sestara, mogu se svojim pritužbama i predstavkama s tog naslova odmah obratiti nadležnim županijskim povjerenstvima za zaštitu prava pacijenata.  

Svi hrvatski pacijenti čija županijska povjerenstva za zaštitu prava pacijenata trenutačno nisu u funkciji, mogu se svojim pritužbama i predstavkama obratiti Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba, Draškovićeva 15/3, 10000 Zagreb, e-mail: Povjerenstvo.prava-pacijenata@zagreb.hr

Usluge svih županijskih povjerenstava za zaštitu prava pacijenata za sve su hrvatske pacijente potpuno besplatne.