MINISTAR VS. HZZO

Dokad Ostojić i Varga misle javno ratovati?

25.04.2014 u 12:45

Bionic
Reading

Rat koji od dolaska na svoje funkcije vode ministar zdravlja Rajko Ostojić i šef HZZO-a Siniša Varga dobio je još jedan nastavak. Ovog puta ministar je djelomično poništio odluku HZZO-a o ukidanju financiranja baterija za slušne aparate. Borba šefova institucija, od kojih jedna upravlja i donosi zakone a druga sve to financira novcem osiguranika, ima i svoju političku pozadinu, tako da svako malo pred građanima, ali i premijerom Milanovićem, poentiraju zbog poteza onog drugog

Uz to, neslužbeni izvori govore da je Ostojić izgubio kompas, a Varga, navodni miljenik Zorana Milanovića, koji uz to, kao stomatolog, vodi brigu o premijerovim zubima, ostavlja suprotan dojam. Ostojić i Varga u dvije i pol godine sukobljavali su se više puta.

Cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja

Iako je Varga više puta potvrdio da se cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja neće mijenjati te će ostati 70 kuna, početkom ove godine ministar je najavio povećanje cijena. HZZO je već drugi dan demantirao ministra, a Varga je rekao da je riječ o ministrovoj 'nespretnosti'.


Marže za veledrogerije

HZZO je novim pravilnikom najavio drastično smanjenje marži za veledrogerije i to s dosadašnjih 8,5 posto na jedan posto za neke lijekove. Nakon burne reakcije u javnosti ministar Ostojić kazao je da će preispitati tu Varginu odluku. On je tvrdio da će uštedjeti 100 milijuna kuna dok su Ostojiću dostavljeni podaci koji su sugerirali da se ovim potezom neće uštedjeti ništa.

Tko formira cijene lijekova s liste?

Šef HZZO-a prije samo nekoliko dana doveden je u poziciju da iz Narodnih novina dozna da je resorno ministarstvo donijelo pravilnik po kojem će se formirati nove cijene lijekova na listi iako nju sastavlja HZZO. To je, kažu upoznati, samo posljednji događaj koji pokazuje da šef financija i šef zakonodavstva u zdravstvenom sustavu nisu na istoj valnoj duljini.

Ugovori s privatnicima

Iako se ministar kleo da će stati na kraj monopolizmu i činjenici da  pojedini privatnici koji imaju ugovor s HZZO-om bez natječaja rade dijagnostiku i zahvate, prošle godine popustio je nakon što su se liste čekanja drastično povećale u samo nekoliko dana. Naime nakon što je većini privatnika istekao ugovor s HZZO-om Ostojić je najavio javni natječaj, no nekoliko dana kasnije odustao je od njega. Uz to, ministar je tvrdio da HZZO daje privatnim poliklinikama 700 milijuna kuna, a Varga je baratao posve drugačijim iznosom – 250 milijuna kuna.

Je li nadzor krenuo ili ne?!

Pokvarenom telefonu između Varge i Ostojića svjedočili smo ponovno početkom ove godine. Naime ministar je gostujući u emisiji 'Veto' na Jabuci TV-u rekao da nadzor nad poslovanjem HZZO-a, zbog preporuke o najjeftinijem lijeku, još traje i da će biti gotov za tjedan dana, a ravnatelj HZZO-a Siniša Varga izjavio je da - do nadzora nije došlo.

Liječenje Nore Šitum

Ovaj dvojac davao je kontradiktorne informacije i u veljači prošle godine, kada je cijela Hrvatska tražila način da se bolesna djevojčica pošalje na liječenje u SAD. 'Učinit ću sve da pomognem maloj Nori. Stoga očekujem da HZZO izda rješenje o daljnjem dijagnostičkom postupku', kazao je ministar tada. No HZZO je izdao rješenje kojim je potvrdio da ne može sudjelovati u financiranju puta i liječenja Nore Šitum u SAD-u.

Baterije za slušne aparate

Najnoviji sukob zbio se oko baterija za slušne aparate. Naime HZZO je odlučilo da one ne spadaju među ortopedska i druga pomagala. Opet je uslijedila snažna negativna reakcija u medijima i naravno spasonosna odluka ministra Ostojića. On pokušava anulirati štetu te kaže da će baterije ipak biti na teret HZZO-a, no samo za djecu.

Izdvajanje HZZO-a

Ipak, glavni uzrok problema u odnosu Varge i Ostojića moglo bi biti izdvajanje HZZO-a iz državne blagajne. Time će ova ustanova dobiti još veću autonomiju te samostalno raspolagati sa 17 milijardi kuna. Varga najavljuje da će bolnicama davati sredstva po učinku, a ne avansno. Time namjerava podići efikasnost i smanjiti izdvajanje za hladni pogon. Nema sumnje da će mnoge bolnice imati velike probleme kako bi zadovoljile ove uvjete. Uz to, indikativan je podatak da je predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Marijan Cesarik, Ostojićev zamjenik.