PREGOVORIMA NEMA KRAJA

Dok traju pregovori s bankom – radnici gladuju

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 26.11.2011 12:46
  • Objavljeno 26.11.2011 u 10:00
Evo vam kuna vratite nam Gaj

Evo vam kuna vratite nam Gaj

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

Odavno je ispričana svaka priča stotina obespravljenih radnika slatinskoga Gaja, onog prije – moćnog i uzornog prije rata te onoga nakon njega – razbaštinjenog hrvatskom poratnom privatizacijom

Premda je vrijeme pokušalo baciti u zaborav suze, nemir i neprospavane noći brojnih radničkih obitelji koje su gotovo preko noći ostale bez ikakvih primanja, ta je slika, zahvaljujući još uvijek neizvjesnom stanju današnjeg, preuzetog Gaja, podjednako prisutna.

Prije otprilike dva mjeseca, neispunjenim obećanjima razočaranim radnicima, novi je vlasnik Gaja Goran Šoić izvukao osmijeh na lice, zaradio spontani pljesak na izlasku. Obećao je tada isplatu preuzetih dugovanja za četiri i pol plaće, novu, japansku tehnologiju, dolazak stručnjaka iz Japana, suvremenu proizvodnju, najbolje rezultate. Očekivao je kredit banke, ali od Gaja i njegovog uspjeha, rekao je, neće odustati čak ni ako banka kredit ne odobri. Član njegovog tima tada je poručio prisutnima da će ime Gaja uskoro biti istaknuto na najvišim zgradama Tokija, a svi radnici biti pozvani u proizvodnju.

Danas, dva mjeseca poslije, 220 radnika koji su imali ugovore na određeno vrijeme i dalje je na Zavodu za zapošljavanje, a pedesetak stalno zaposlenih kojima su radne knjižice ostale u firmi ne primajući plaću zavidi im na primanjima sa Zavoda. Dok traju pregovaranja s bankom – a nikako završiti, radnici doslovce gladuju. Obećani novac nije im isplaćen, premda je bilo rečeno da je rok isplate između 15. i 20. studenog. Obitelji nemaju čime platiti struju, zadužuju se za hranu i ogrjev te nezadovoljstvo postaje sve veće. Boje se iskapčanja struje i strepe da će božićne blagdane provesti gladni, u hladnom, neosvijetljenom prostoru.

Paško Vela
, odnedavno suvlasnik i generalni direktor Gaja, hrvatskoj javnosti poznat kao predsjednik Uprave Željezare u Sisku, ne misli da 'išta kasni' jer banke imaju svoju proceduru procjene rizika. Dok to ne završi, kaže, treba biti strpljiv i čekati. Ovih dana, dodaje, osiguravaju prodajne kanale, na tome intenzivno rade. 'Imam ogromno iskustvo u menadžmentu firmi, a naročito onih koje su u poteškoćama. Ova tvrtka ima budućnost, međutim, treba joj omogućiti profitabilnost Za što moramo napraviti takav model', rekao je. Time je, zapravo, rekao da model još nije napravljen. I da će i za to trebati vrijeme. Kojeg radnici nemaju, a strpljivi među njima imaju ga sve manje.

Komentirajući zapošljavanje, Vela nudi drukčiju priču od one koju je još do nedavno, pritisnut prijetnjama radnika stečajem, iznosio Šoić. Naime, za razliku od mladog samoborskog poduzetnika koji je pristao obećati zapošljavanje cijelog broja zaposlenika, s tim da je velika većina, najprije je rečeno njih 160 a kasnije i svih 220, trebala biti vraćena na posao već u prvoj fazi, Vela kaže da u početku neće raditi svi otpušteni radnici. Iskustvo mu, tvrdi, govori da u zapošljavanje treba ići oprezno – sukladno odlukama o investiranju i osiguranim kanalima prodaje.

Prodajni kanali su dijelom osigurani, tvrdi Vela, međutim, ne iznosi pojedinosti. Ritam zapošljavanja još nije potpuno razrađen, ali čim osiguraju prva potrebna sredstva zaposlit će 'nekoliko desetaka ljudi'. Kako se posao bude razvijao, primat će ih sve više, a u konačnici, 'prije ili kasnije' bit će primljeni i svi ostali bivši zaposlenici. Na upit novinara kada se mogu očekivati nova postrojenja i obećana nova tehnologija Vela odgovara da će napredak i oporavak Gaja ići malim koracima. Najprije osnovna proizvodnja na postojećim postrojenjima a kasnije, ali ne prije 2013, očekuje dolazak skupih strojeva i postavljanje suvremene proizvodne tehnologije.

Na primjedbu o teškom financijskom stanju nekadašnjih radnika, Vela kaže: 'Čim se oslobode bankovna sredstva, odmah idemo u zapošljavanje i početak proizvodnje. Odmah će biti pozvani ljudi iz pilane, lakirnice i održavanja.'

Inače, sve je veća skupina nezadovoljnika koja je spremna, unatoč savjetima Sindikata da to ne čini, pokrenuti stečaj. Mišljenja su – ako nemaju oni, neće imati nitko. I Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a nezadovoljan je predugim vremenom rješavanja situacije. Ipak, i dalje vjeruje novoj vlasničkoj garnituri i njihovim obećanjima. Zato već ovih dana najavljuje pregovore s vlasničkom garniturom firme.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi