zajednička politika unutar EU

Dogovoreni kriteriji za označavanje zelenih, narančastih i crvenih zona prema broju zaraženih koronavirusom

09.10.2020 u 19:31

Bionic
Reading

Veleposlanici zemalja članica EU-a uskladili su u petak kriterije za označavanje regija prema broju zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika i postotku pozitivnih među testiranima, kako bi se olakšalo kretanje ljudi s obzirom na pandemiju.

Postignut je dogovor o tome koje će se regije smatrati zelenom, narančastom i crvenom zonom, prema zajedničkim kriterijima. Sivom bojom će se označavati područja za koja nema dovoljno podataka.

To bi trebalo pomoći da se okonča sadašnja kaotična situacija u kojoj se vrlo teško snaći jer različite zemlje različito definiraju zone.

Dogovorene smjernice trebale bi biti potvrđene sljedeći tjedan na ministarskoj razini.

Boje će se određivati prema ažuriranim podacima koje svakog tjedna objavljuje Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zelenom bojom bit će označene regije s manje od 25 zaraženih na sto tisuća stanovnika u 14 dana i gdje je postotak pozitivnih na testiranju ispod četiri posto.

Crvena zona znači da ima 50 ili više zaraženih na sto tisuća stanovnika i više od četiri posto pozitivno na covid-19 na testiranju.

Narančastom bojom označavat će se zone u kojima je broj zaraženih na sto tisuća stanovnika manji od 50 a stopa pozitivnih na testiranju četiri ili više posto, ili ako broj zaraženih varira između 25 i 150 slučajeva, ali je stopa pozitivnih na testiranju ispod četiri posto.

Zemlja članica koja predviđa uvesti restriktivne mjere za putnike koji dolaze iz nekog područja ili u njega putuju trebat će obavijestiti tu zemlju unaprijed barem 48 sati prije stupanja na snagu nove mjere.