vraćanje migranata

Dogovor s Grčkom i Španjolskom smanjuje napetost unutar njemačkog saveza CDU/CSU

29.06.2018 u 18:32

Bionic
Reading

Njemačka je postigla dogovor sa Španjolskom i Grčkom o vraćanju migranata, koji su prije dolaska na njemačke granice registrirani u tim zemljama što bi zajedno sa zaključcima summita EU-a o migracijama trebalo smiriti napetosti unutar vladajuće njemačke koalicije

Dogovor predviđa da će Grčka i Španjolska migrante, koji budu vraćeni s njemačke granice primati natrag sve dok se ne dogovori i provede novi europski sustav azila, objavio je na twitteru glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) našla se pod pritiskom sestrinske demokršćanske Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja je tražila da se europski dogovor o migrantima postigne na summitu završenom u petak jer će u protivnom šef CSU-a i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer sam donijeti neke mjere poput zatvaranja njemačkih granica za migrante registrirane u nekoj od zemalja Europske unije.

Seehofer i Merkel bi trebali raspraviti ishod EU summita u Bruxellesu prije sastanka čelnika CSU-a u nedjelju na kojem će ta stranka donijeti konačnu odluku o prihvaćanju dogovora iz Bruxellesa i odustajanju od prijetnje strožim režimom na bavarskim granicama.

Španjolski premijer Pedro Sanchez potvrdio je u Bruxellesu da je postigao dogovo o tome s kancelarkom Angelom Merkel. Zauzvrat, Njemačka se obvezala da će snositi troškove vraćanja migranata i da će financijski pomoći Španjolskoj za bolju kontrolu vanjskih granica, rekao je Sanchez.

Grčki premijer Alexis Tsipras je rekao da nije riječ o velikom broju migranata, da bi se mjesečno moglo vraćati 100 do 150 ljudi iz Njemačke. Čelnici 28 država članica EU-a postigli su u petak u ranim jutarnjim satima nakon gotovo cjelonoćne rasprave kompromis oko pitanja migracija, dogovorivši uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a.

  • +5
Horst Seehofer, predsjednik CSU-a Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tim kompromisom prevladano je protivljenje Italije, koja je blokirala usvajanje svih zaključaka ako se ne postigne dogovor o migracijama. U zaključcima se kaže da bi migranti, koji su spašeni na moru u skladu s međunarodnim pravom, trebali biti primljeni 'u kontrolirane centre u državama članicama'. Ti centri bi se uspostavili u onim članicama koje to žele, jedino na dobrovoljnoj osnovi.

U tim centrima, koji će imati punu potporu EU-a, omogućit će se razlučivanje ilegalnih migranata, koji će biti vraćeni, od onih kojima je potrebna međunarodna zaštita.

'Sve mjere u kontekstu tih kontroliranih centara, uključujući premještanje i naseljavanje, bit će na dobrovoljnoj osnovi, bez prejudiciranja reforme Dublinske uredbe', kaže se u zaključcima summita o migracijama, usvojenim nakon 9-satne rasprave, nešto prije 5 sati ujutro.

Čelnici su također pozvali Vijeće i Komisiju da što prije istraže koncept regionalnih platformi za iskrcavanje u suradnji s trećim zemljama i s Visokim povjereništvom UN-a za izbjeglice i Međunarodnom organizacijom za migracije.

Uz pomoć tih platformi za iskrcavanja 'razbio bi se poslovni model krijumčara ljudima i tako spriječilo tragične gubitke života, eliminiranjem poticaja za kretanja na opasan put', kaže se u zaključcima.

Čelnici su također dogovorili jačanje vanjskih granica i veća financijska sredstva za Tursku, Maroko i druge sjevernoafričke zemlje radi sprečavanja ilegalnih migracija prema Europi. Talijanski premijer Guiseppe Conte izrazio je zadovoljstvo i rekao da 'Italija više nije sama'.