predsjednik europskog vijeća

Tusk kaže da je još prerano da bi se moglo govoriti o uspjehu u pogledu migranata

29.06.2018 u 18:13

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ocijenio je u petak da je 'još prerano' da bi se dogovor o migrantima postignut na summitu EU-a mogao smatrati uspjehom

'Još je puno prerano da bi se moglo govoriti o uspjehu. Uspjeli smo postići dogovor (na summitu), ali to je bio najlakši dio zadaće koja nas očekuje na terenu, kada je počinjemo provoditi na terenu', rekao je Tusk novinarima nakon završetka dvodnevnog summita.

'Osim toga, imamo jasnu poruku za sve brodove, uključujući nevladinih organizacija, koji plove na Mediteranu: oni moraju poštivati zakone i ne miješati se u operacije libijske obalne straže', rekao je.

Dogovor predviđa uspostavu 'platformi za iskrcavanje' migranata spašenih na moru izvan Europe, 'kontrolirane centre' na području EU-a i jačanje vanjskih granica, ali pojedinosti još nisu razrađene.

Predviđa se i jačanje pomoći libijskoj obalnoj straži i poziva 'sve brodove koji plove na Mediteranu' da 'poštuju zakone i ne miješaju se u operacije libijske obalne straže'.

  • +10
Imigranti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao je u petak da će talijanske luke biti zatvorene 'cijelo ljeto' za nevladine organizacije koje pomažu migrantima na moru za koje je ranije rekao da služe kao taxi služba za migrante.