isti položaj

Cerar zadovoljan zaključcima iz Bruxellesa o migracijama

29.06.2018 u 15:06

Bionic
Reading

Slovenski tehnički premijer Miro Cerar izjavio je u petak da je zadovoljan zaključcima koje je u noći na petak donijelo Europsko vijeće, posebno time što se položaj njegove države glede migracijske problematike nije promijenio

"Slovenija ostaje u istom položaju kao i ranije: spremni smo manji broj migranata prihvatiti i pomoći im, ali samo prema našim mogućnostima", kazao je Cerar.

Dodao je da ne vidi mogućnost osnivanja posebnih kontroliranih centara za migrante u Sloveniji koja po njegovim riječima nije niti na prvoj crti zemalja EU-a u koji migranti dolaze niti može takve centre osnivati s obzirom na svoje integracijske mogućnosti. No, kako je dodao, pitanje kontroliranih centara koje bi uz zemlje EU-a na prvoj crti osnivale i druge države članice na dobrovoljnoj bazi nije u cijelosti bilo zaključeno, rekao je Cerar.

On se u četvrtak suprotstavio i ideji mogućih bilateralnih sporazuma među državama članicama koji bi omogućili da države migrante kojima ne odobre azil prepuste drugopj državi manje opterećenoj njihovim brojem.

  • +2
Miro Cerar Izvor: Reuters / Autor: MURAD SEZER

Prema Cerarovim su riječima takvi aranžmani za Sloveniju neprihvatljivi, a nije joj ga ponudila nijedna država, pa ni Njemačka, gdje je to pitanje aktualizirarno zbog sekundarne migracije unutar Europske unije, što izaziva napetosti između njemačke kancelarke Angele Merkel i njenih partnera iz CSU-a.

Cerar je kazao da je dobro što su čelnici država EU-a postigli jedinstven stav o migracijama nakon početnih neslaganja, te iskazali solidarnost prema članicama s prve crte obrane EU-a od ilegalnih migracija, no da je učinjeno nekoliko "manjih koraka" koje tek treba konkretizirati.

Cerar je kazao da je zadovoljan što je u zaključke summita ušlo i njegovo upozorenje da posebnu brigu treba posvetiti i migracijskim kretanjima u državama jugoistočne Europe.