uvećana nagrada

Dodjelom nagrade za medicinu započinje tjedan Nobelovih nagrada

02.10.2023 u 07:56

Bionic
Reading

Ovogodišnja sezona Nobelovih nagrada započinje u ponedjeljak objavom nagrade za medicinu, prve od šest kategorija

Nobel odbor Instituta Karolinska u Stockholmu trebao bi oko 11,30 sati imenovati dobitnika ili dobitnike nagrade za medicinu. U prošlosti je bilo puno slučajeva da se nagradi nekoliko znanstvenika iste godine, na primjer oni koji su radili u istom području medicinskih istraživanja. Od prve dodjele 1901. godine ukupno je 225 ljudi dobilo Nobelovu nagradu za medicinu.

Međutim, prošle godine nagrada je otišla jednom laureatu: švedski genetičar Svante Pääbo nagrađen je za svoja revolucionarna otkrića o ljudskoj evoluciji.

Sezona dodjele Nobelovih nagrada svake godine slijedi isti obrazac: nakon kategorije medicine, objave nagrada za fiziku i kemiju zakazane su za utorak i srijedu, nakon čega slijedi Nobelova nagrada za književnost u četvrtak.

Petak donosi izbor ovogodišnje Nobelove nagrade za mir - jedine nagrade u nizu koja se ne objavljuje u Stockholmu, već u glavnom gradu Norveške Oslu. Konačno, ponovno u glavnom gradu Švedske, Nobelova nagrada za ekonomske znanosti bit će objavljena sljedećeg ponedjeljka.

Nobelove nagrade pokrenute su oporukom izumitelja dinamita i donatora Alfreda Nobela (1833.-1896.). Namijenjene su odavanju počasti onima koji su bili od najveće koristi čovječanstvu u svakoj kategoriji tijekom prethodne godine. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju na svečanosti 10. prosinca, na godišnjicu Nobelove smrti.

Nobelova zaklada ove je godine povećala novčanu nagradu po kategoriji za milijun švedskih kruna na 11 milijuna kruna (950 tisuća eura).