KOSORIČIN SAJAM TAŠTINE

'Dođite razgovarati pa ćemo se dogovoriti i za izbore!'

09.03.2011 u 15:45

Bionic
Reading

Premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor danas je održala press-konferenciju u HDZ-u na kojoj je javnosti objasnila što je sve napravila otkad je naslijedila premijersku fotelju od svog bivšeg šefa i prijatelja Ive Sanadera. Još jednom je pozvala oporbu da dođe na razgovore s Vladom da se dogovore oko pregovora s EU, ali i o datumu parlamentarnih izbora. Najčešće korištena riječ na presici bila je - ja

'Ako su još uvijek dio Saveza za Europu, SDP i oporba odazvat će se na sastanak s Vladom. Ne moraju doći sutra, mogu doći kada žele, a razgovarat ćemo o povijesnom cilju završetka pregovora s Europskom unijom i nakon toga o točnom datumu održavanja parlamentarnih izbora', rekla je Jadranka Kosor, šefica HDZ-a i Vlade.

Na pozive oporbe da dođe u Sabor rekla je da će, naravno, doći i u Sabor i kod predsjednika Ive Josipovića, kojemu će iznijeti sve podatke o tome što su učinili i zatražiti od njega podršku za završetak pregovora s EU.

Kosor: Prosvjedi su normalni, ali Vlada ne odlazi dok ima parlamentarnu većinu

Na pitanje kolik je broj prosvjednika na ulicama potreban kako bi ona raspustila Vladu, rekla je: 'Vi znate kako to funkcionira u demokratskom svijetu, a tako govori i Ustav - stabilnost Vlade ovisi o potpori u parlamentu, a Vlada kojoj sam ja na čelu ima potporu u parlamentu', rekla je Kosor i dodala da svatko ima pravo prosvjedovati protiv čega želi. 'To je nešto što se događa diljem svijeta i u zemljama EU, i to je nešto što razumije ova, ali i svaka buduća vlada u Hrvatskoj.'

'Nismo se odlučili za izbore u HDZ-u'

S obzirom da se posljednjih dana često piše o unutarstranačkim izborima u HDZ-u, za koje se premijerka navodno opredijelila, Kosor je danas rekla da u stranci razgovaraju o svemu, ali da tu odluku nisu donijeli.

Kosor je na početku konferencije za novinare pojasnila kako je 'imala potrebu reći nekoliko riječi o aktualnom trenutku vezano za HDZ, ali i neke sadašnje i buduće stvari'.

'Za posao koji radi Vlada s koalicijskim partnerima, meni prije svega kao premijerki politička i društvena odgovornost nalaže da završim započeti posao. To se odnosi na pregovore s EU, ali i gospodarske reforme i borbu protiv korupcije. Ni ja ni HDZ se ne bojimo izbora u bilo koje vrijeme. Ne bojimo se jer smo napravili puno posla. Ja sam kao predsjednica stranke i Vlade odradila mnogo teškog posla kojeg se mnogi drugi nisu usudili dotaknuti, a neke poslove možda i nisu znali', ustvrdila je Kosor

Nabrojala je neke od tih poslova: 'Otvorena vrata za borbu protiv korupcije i otvaranje vrata svih institucija.'

Kaže da je 'najteže čistiti u svojoj kući i pred svojim vratima' i da tu HDZ nije imao puno potpore. Dapače, tvrdi da se puno puta događalo da su prijedloge poput onoga za reizbor glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića podržali samo koalicijski partneri, ali ne i druge stranke u parlamentu.

'Ja sam uspjela...'

'Ja sam otvorila široku frontu u borbi protiv korupcije te sam deblokirala pregovore s EU. Krajem 2009. godine imali smo zatvorenih pet poglavlja, a danas ih je 28 i na samom smo kraju. Tu je trebalo puno znanja i hrabrosti. Spominjem i arbitražni sporazum gdje je opozicija bila suzdržano protiv', dodala je Kosor, pa nastavila sa samohvalom.

'Uvela sam red u javna poduzeća, naložila sam provedbu akcijskih planova za borbu protiv korupcije u njima. HEP je, kad sam preuzela Vladu, dugovao 1,8 mlrd. kn, danas ne duguje ni lipe. Prošle godine smo prvi puta zamrznuli rashode proračuna. I tu smo bili sami, a nigdje nema oporbe da to podrži. Nema te godine koja je bila izborna u Republici Hrvatskoj da se proračun zamrzavao, a ja sam imala hrabrosti i odlučnosti to napraviti', ustvrdila je naša 'hrabra' premijerka.

'Sam šef SDP-a Zoran Milanović govorio je da sam i ja uzela svoj stan, da sam ga valjda otela, da ga nisam platila. Govorio je da je Vlada izdala Purdu, svaki dan je o tome govorio i dio javnosti kao da im je povjerovao. To je bila suština njihovog posla, umjesto da zajedno s nama pomognu u reformama i da idu po Europi i konzultiraju se sa mnom, da vide što još treba učiniti, oni su vikali – nemojte smanjivati broj sudova, nemojte štedjeti na upravama bolnica… SDP je shvaćao dobro, ali je radio protiv interesa ove zemlje', požalila se Kosor. 'Unatoč svemu tome, ja sam i dalje spremna razgovarati s oporbom, i s Milanovićem i Čačićem i Jakovčićem i ostalima o tome što je povijesni cilj: a to je završiti pregovore', dodala je premijerka.

'Nisu svi od 220 tisuća HDZ-ovaca kriminalci!'

Za kraj je imala potrebu dodati da nisu svi HDZ-ovci kriminalci te je rekla: 'Ako je bilo, a očito da je bilo onih koji su nečasno živjeli uz ovu stranku, ako je bilo onih koji su nas posramili i nanijeli nam zlo, ne možemo dopustiti da se 220.000 članova ove stranke proglašava kriminalcima!'

Kosor je ponovila da se zalažu za borbu protiv korupcije i da su 'širom otvorena vrata za istrage', ali i da će se držati temeljne odredbe Ustava da je svatko nevin dok se ne donese pravomoćna presuda da je kriv. 'To je ono što mi zovemo pravna država kakvu će zastupati HDZ', zaključila je Kosor.