BIH DEMANTIRA

Dodikove tvrdnje o naseljavanju pola milijuna Arapa netočne!

28.11.2013 u 15:13

Bionic
Reading

Netočne su informacije da netko u Bosnu i Hercegovinu pokušava naseliti pola milijuna državljana arapskih zemalja, objavljeno je u četvrtak iz Ministarstva sigurnosti BiH uz objašnjenje kako u toj zemlji boravi tek nekoliko tisuća osoba arapskog podrijetla

'Brojka koja se spominjala u nekim medijima o pokušaju dovođenja 500 tisuća Arapa nije točna i prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH radi se o nekoliko tisuća osoba', izjavio je u Sarajevu glasnogovornik ministarstva Admir Malagić.

Tvrdnje o planovima za doseljavanje pola milijuna Arapa u BiH iznio je u studenome u novinskom intervjuu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i time potaknuo različita medijska nagađanja.

Dodik je svoju tvrdnju potkrijepio time što investitor iz Kuvajta planira gradnju niza stambenih i hotelskih objekata, posebice u okolici Sarajeva.

Kuvajtski investitori počeli su graditi stambeno naselje na području Hadžića blizu Sarajeva i Dodiku je to dokaz početka provedbe planova za naseljavanje stotina tisuća Arapa.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH objašnjeno je kako su u toj zemlji trenutačno registrirane podružnice 232 tvrtke čiji su vlasnici državljani Kuvajta.

Mnoge među njima uopće nisu aktivne pa je odlučeno da sigurnosne agencije provjere s kojim su ciljem te tvrtke registrirane kako bi se utvrdilo služe li tek kao pokriće za dobivanje dozvole boravka i kupnju nekretnina za fizičke osobe.

'Mjere koje poduzimaju Ministarstvo sigurnosti BiH i policijske agencije u BiH isključivo su sigurnosne prirode. Ne radi se ni o kakvom spriječavanju dolaska državljana Kuvajta', istaknuo je Malagić.

Dodao je da vlasti BiH ohrabruju i pozivaju investitore i turiste iz Kuvajta da posjete i ulažu u BiH, no svi stranci koji dođu moraju poštovati zakone, a svaki eventualni pokušaj zlouporabe bezviznog boravka i migracijskih propisa, odnosno trajnog naseljavanja mimo važećih zakona u BiH bit će sankcioniran.

Državljani Kuvajta u BiH mogu boraviti bez viza do 90 dana, a iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u četvrtak je rečeno kako da je takav vizni režim usuglašen s onime što ga primjenjuju države-članice Schengenskog sporazuma.

Bezvizni režim za putovanja u BiH ta je zemlja uspostavila još samo s državom Katar, također sukladno standardima Schengena, dok državljani svih drugih arapskih zemalja moraju dobiti vize.

Kupnja nekretnina u BiH nije dopuštena stranim državljanima, ali mogu ih kupovati registrirane inozemne tvrtke.