američki obavještajci

'Dodikove akcije mogle bi dovesti do sukoba u BiH. Mirovne snage bile bi nadjačane!‘

11.03.2024 u 23:50

Bionic
Reading

Zapadni Balkan vjerojatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tijekom 2024. godine, upozorava najnovije godišnje izvješće Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe SAD-a (ODNI)

Opsežni dokument analizira nekoliko područja, uključujući odnose sa zemljama poput Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, aktualne sukobe u svijetu, ali i fenomene poput migracija, trgovine ljudima i terorizma, javlja N1.

Zapadni Balkan, točnije Bosna i Hercegovina i Kosovo, spominje se u poglavlju 'Sukobi i nestabilnost', te se upozorava da bi nacionalistički lideri mogli zaoštravati napetosti, dok će vanjski akteri iskoristiti etničke razlike kako bi 'povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetiti širu integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije'.

U izvješću je imenovan predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kao prijetnja, te moguće posljedice njegovih potencijalnih poteza.

'Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao nadzor međunarodne zajednice u BiH i osigurao de facto otcjepljenje Republike Srpske. 

'Njegovi postupci mogli bi potaknuti čelnike bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da ojačaju vlastite kapacitete za zaštitu svojih interesa i eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadjačati mirovne misije', upozorava se u izvješću.

Kad je riječ o Kosovu, u dokumentu se spominju sukobi srpskih nacionalista i kosovskih vlasti 2023. godine, koji su doveli do žrtava i ozlijeđenih, uključujući i predstavnike NATO-a.