specijalne veze

Dodik u Crnoj Gori s četničkim vojvodom Mandićem: Srpski svijet je fenomenalna ideja

27.02.2024 u 17:49

Bionic
Reading

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, poručio je tijekom službene posjete Podgorici u utorak da je 'srpski svijet' fenomenalna ideja.

'Srpski svijet je fenomenalna ideja i nitko ne bi trebao imati ništa protiv toga. Pozivam sve Srbe da se posvete elementima našeg nacionalnog identiteta jer on nije usmjeren protiv nikoga', rekao je Dodik odgovarajući na na pitanje kako napreduje 'srpski svijet.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, inače prvi čovjek prosrpske i proruske desnice u toj zemlji koji se diči i titulom četničkog vojvode, kazao je na konferenciji za medije da su Nova srpska demokracija kojoj je na čelu i Dodikov SNSD sestrinske i srpske stranke koje podržava srpski narod.

Kazao je i da, 'tko uvažava BiH, ne može je uvažavati bez Republike Srpske', piše Pobjeda.me.

'Mi uvažavamo RS jer BiH nema bez nje. To je odlučio Dayton i to podržava cijeli razuman svijet. Tko osporava prava Srba u BiH, taj osporava prava BiH', naveo je Mandić.

Kazao je da su razgovarali o ekonomiji, Hidroelektrani Buk Bijela i potencijalima Bilečkog jezera.

'Vjerujemo da će Crna Gora biti prva koja će se priključiti EU, a prvi koji nas podržavaju na tom putu su RS i BiH - dodao je Mandić, dodajući da je spreman da na isti način razgovara sa svim političarima iz regije, da bi, kako je rekao, pozicija Crne Gore bila uvažena i kako bi gradili najbolje odnose sa svim susjedima.

Dodik je zahvaljujući Mandiću na domaćinstvu i gostoprimstvu, kazao da podržava stabilnost i razvoj Crne Gore, te da podržava crnogorski put ka EU.

'RS nije remetilački faktor, ona čini BiH i mi uvažavamo ustavni poredak BiH, Sve sto su radili visoki predstavnici danas je neprihvatljivo i to nije europski put', rekao je Dodik.

Istaknuo je da poštuje status Crne Gore.

'Za nas je NATO neprihvatljiv ali poštujemo odluku Crne Gore da bude dio tog saveza. Poštujući ustavni poredak ove zemlje, došao sad da podržim Mandića i njegovu političku strukturu', naveo je Dodik.

'Svima želim sve najbolje ali je moja obaveza da se borim za ravnopravan status srpskog naroda i srpske politike. U Crnoj Gori je dugo bila zapostavljena ta srpska politička dimenzija. Vjerujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo u kome će Srbi imati slobodu', rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Crna Gora priznala Kosovo mimo interesa Srba u Crnoj Gori.

Srpski svijet je, prema njegovim riječima, fenomenalna ideja i nitko protiv toga ne bi trebao imati ništa.

Komentirao je prozivke okupljenih ispred parlamenta zbog njegovog dolaska, Dodik je rekao 'na prozivke sam odgovorio na jedini način na koji sam mogao a to je s ova tri prsta.

Milorad Dodik je kazao je da je predsjedniku Skupštine Crne Gore i lideru Nove srpske demokracije (NSD) Andriji Mandiću dostavio prijedlog sporazuma o specijalnim vezama, dok je šef parlamenta Crne Gore rekao da će otvoriti dijalog s predstavnicima vlasti i opozicijom o tom pitanju.

Dodik je kazao da RS kroz Daytonski sporazum ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i da zato žele da uspostave sporazum s Crnom Gorom.

'Nekima u Sarajevu će to smetati, ali je to legalno i predviđeno Ustavom BiH i Daytonskim sporazumom. Crnoj Gori je ovo bilo ponuđeno i ranije', poručio je Dodik.

Mandić je rekao da je danas predstavljeni sporazum o specijalnim vezama u skladu s Daytonskim sporazumom.

'A '95. godine kad je završen rat i potpisan sporazum postojala je SRJ. To što je nasljednica SRJ Srbija, ali je Crna Gora imala podjednake obaveze. Ovo je sa zakašnjenjem. Bivša vlast je ovo odbila', rekao je Mandić.