USVAJANJE ZAKONA

Dodik iznenađujuće optimističan oko pregovora ključnih za europski put BiH

28.02.2024 u 12:54

Bionic
Reading

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik iskazao je u srijedu iznenađujući optimizam prognozirajući uspješno okončanje pregovora unutar vladajuće koalicije u BiH o zakonima koje treba usvojiti kako bi ta zemlja otvorila pristupne pregovore s Europskom unijom

Dan nakon što su bez konkretnog dogovora okončani pregovori stranačkih čelnika, vođeni u Mostaru, Dodik je bio jedini izravni sudionik koji se oglasio komentirajući takav ishod uz ocjenu kako je sve ipak na dobrom putu.

"Kao sudionik sastanka ohrabren sam činjenicom da smo satima konstruktivno razgovarali i pomjerali stvari u dobrom pravcu. Oko nečega ćemo se dogovoriti brže, oko nekih stvari sporije, ali činjenica da naše radne grupe ulažu trud u (pronalazak) rješenja, a mi u njihovu provedbu, govori da postoji volja", Dodikova je poruka na društvenoj mreži X.

Stranački čelnici u Mostaru su trebali usuglasili sporne odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa i o sudovima te približiti stajališta o tome u kojoj mjeri mijenjati izborni zakon BiH, no u tome nisu uspjeli.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je kako o zakonima, na čijem usvajanju u parlamentu inzistira Europska komisija da bi Europskom vijeću mogla preporučiti donošenje odluke o otvaranju pregovora s BiH, postoji suglasnost "između 70 do 90 posto" pa je s pregovorima na razini stručnih skupina potrebno nastaviti ne bi li se u narednih nekoliko dana došlo do konačnog dogovora. Čović je također tvrdio kako je ozračje među stranačkim partnerima "pozitivno". To bi okvirno značilo da Europska komisija preporuku o otvaranju pregovora s BiH mora izraditi prije 20. ožujka, kada bi o tome trebali odlučivati šefovi država ili vlada EU.

Ključne točke međustranačkih prijepora svode se na pitanje hoće li se u povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa glasati temeljem etničkih kvota, hoće li sjedište prizivnog odjela Suda BiH biti u Istočnom Sarajevu ili Banjoj Luci te treba li izborni zakon sada promijeniti samo u dijelu koji se odnosi na uvođenje novih tehnologija nadzora nad izbornim procesom ili dogovoriti i novi model biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, ujedno čelnik stranke Narod i pravda (NiP) koja je dio vladajuće koalicije, kazao je uoči mostarskog sastanka kako je sasvim jasno da će visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt intervenirati i uskoro sam nametnuti barem tehničke izmjene izbornog zakona ne učine li to domaći političari.

Schmidt je ranije upozorio kako te izmjene moraju biti u primjeni već u listopadu, kada se očekuju lokalni izbori u BiH.

No Dodik, koji uporno osporava Schmidtov mandat i s njim već mjesecima vodi verbalni rat, sada je ponovo visokog predstavnika vrijeđao opisavši ga "turistom bez ovlasti" i kaže kako će, intervenira li njemački diplomat, Republika Srpska donijeti svoj izborni zakon i po njemu provoditi izbore. Tvrdi kako vjeruje u mogućnost unutarnjeg dogovora ukoliko se međunarodna zajednica prestane "miješati" u aktualne procese u BiH.

"Ukratko, BiH može funkcionirati samo kao mala EU ili ne može nikako, puna razgovora i kompromisa koji nisu po volji svakome, ali ne smiju biti na štetu nikome", pomirljivo je sada zaključio Dodik.

Jedan od lidera oporbe u RS i bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u Banjoj Luci novinarima je izjavio kako postoje naznake da će Dodik ipak pristati da sjedište prizivnog odjela Suda BiH bude u Istočnom Sarajevu.

Aktualni predsjednik RS uglavnom je poznat po zapaljivim izjavama u kojima tvrdi da su dogovori u BiH nemogući te da će se ta zemlja raspasti, a entitet kojemu je na čelu će nakon toga proglasiti samostalnost.