MEĐUDRŽAVNI DOGOVOR

U BiH se naljutili: Niste se smjeli bez nas dogovarati s Republikom Srpskom

31.10.2017 u 19:49

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u utorak su u prostorijama Rafinerije nafte Brod u Brodu u Bosni i Hercegovini potpisali Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije nafte Brod i doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.

No, nisu svi sretni s ovim dogovorom jer u dijelu Bosne i Hercegovine smatraju da je ovim dogovorom zaobiđena država Bosna i Hercegovina koju nitko ništa nije pitao te je na taj način narušen njen suverenitet. 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić unaprijed je negodovao jer su protokol o suradnji potpisali država susjed i bosanskohercegovački entitet, javlja Al Jazeera Balkans. Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je da ovo nije upereno ni protiv koga u Bosni i Hercegovini te da je energetika u nadležnosti entiteta.

'Mi ovdje govorimo o projektu koji je ograničenog karaktera, koji podrazumijeva opskrbu plinom, iz druge države na teritoriju druge države, ali ograničeno, jer imamo poznatog korisnika i jer znamo koji su i ekološki efekti koji se time žele postići. Želim na taj način otkloniti dilemu, ovo nije usmjereno ni protiv koga u Bosni i Hercegovini', istakla je Cvijanović.

Iz kompanije BH-Gas, koja je u vlasništvu entitetske Vlade Federacije BiH, tvrde drukčije.

'Jedino u ovom trenutku reagira BH-Gas, koji traži da se uvede sustav, da se sačuva država i državna granica, da se održe interkonekcijske veze. Energetska zajednica mora na to reagirati, kao i visoki predstavnik; on drži veliku polugu u ruci. Naši državnici na ovu stranu moraju stati jer je energetika jedno od najvažnijih pitanja Bosne i Hercegovine", rekao je direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

  • +10
Slavonski Brod: Pravo na čisti zrak zatražilo 5000 ljudi Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Na hrvatskoj strani su sretni što je dugogodišnji problem riješen.

'Potpisivanjem ovog međunarodnog akta danas je otvoren prostor za plinofikaciju Rafinerije nafte Brod. Iz perspektive Vlade Republike Hrvatske, otvorena je mogućnost da se konačno riješi pitanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Veselimo se realizaciji ovog projekta i nadamo se da će se izvesti što je prije moguće', rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Ovaj Protokol o suradnji kojim se omogućuje prelazak rafinerije s nafte na plin, rezultat je višegodišnjih napora Republike Hrvatske koji su ulagani kako bi se pronašlo rješenje kojim bi se zaustavilo prekogranično onečišćenje zraka uzrokovano radom rafinerije, priopćeno je po potpisivanju ugovora iz hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Ponovnim pokretanjem rada Rafinerije nafte Brod u 2008. godini, naime, evidentirani su neugodni mirisi i pogoršanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Dosadašnje analize su pokazale kako je za visoku razinu sumporovodika najodgovornija upravo Rafinerija nafte Brod, a njezin je utjecaj, također, iznimno značajan i za druge onečišćujuće tvari koje utječu na kvalitetu zraka.

  • +6
Ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisali su Protokol o suradnji na realizaciji projekta plinofikacije Rafinerije nafte Brod u Bosni i Hercegovini Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Radi toga je Vlada Republika Hrvatska u proteklom razdoblju kontinuirano, na razini resornih ministarstava, diplomatskim kanalima te u konačnici i na najvišoj političkoj razini nastojala s nadležnim tijelima Republike Srpske pronaći rješenje kojim bi se zaustavilo prekogranično onečišćenje zraka. Kao moguće i optimalno rješenje predložena je promjena pogonskog goriva rafinerije s nafte na plin.

Sve to doprinijelo je rješavanju problematike i odluci o plinofikaciji rafinerije. Obzirom da Rafinerija nafte Brod trenutno nema mogućnost opskrbe iz plinskog sustava Republike Srpske, a niti iz Bosne i Hercegovine jer on nije razvijen niti izgrađen na tom području, u izravnim pregovorima vlasnika Rafinerije nafte Brod te registriranog opskrbljivača plina u Republici Hrvatskoj, dogovoren je projekt kojim će se opskrba Rafinerije plinom riješiti njenim izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske je na 59. sjednici, koja je održana 5. listopada 2017. godine, prihvatila Nacrt Protokola o suradnji na realizaciji projekta čime je omogućeno današnje potpisivanje protokola.