diplomatski odnosi

Dodik želi premjestiti veleposlanstvo BiH u Jeruzalem, Komšić protiv

07.09.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik predložio je u ponedjeljak da njegova zemlja premjesti svoje veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem, no hrvatski član državnog vrha Željko Komšić to je odmah protumačio kao "predstavu" za javnost najavivši kako od toga neće biti ništa

"Zašto to ne bismo uradili ako nam je stalo do američke potpore i blagnaklonosti", kazao je Dodik na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je zasijedala u Banjoj Luci a ovaj je prijedlog iznio istodobno kada je optuživao Washington da se pokušava umiješati u izborni proces u BiH.

Dodik je pojasnio kako će ovog tjedna svojim kolegama u Predsjedništvu BiH poslati službeni prijedlog za premještanje veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem kao i da će o tome izvijestiti posebnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Mathewa Palmera, koji sredinom tjedna dolazi u posjet BiH.

Mediji u BiH odmah su povezali Dodiku najavu s njegovom stalnom potrebom da podupire srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji se prošlog tjedna u Washingtonu, pred predsjednikom SAD Donaldom Trumpom, obvezao premjestiti srbijansko veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem.

Za razliku od Srbije, BiH do sada još nije bila izvrgnuta izravnom američkom pritisku da to učini, a Sarajevo je među rijetkim glavnim gradovima u regiji u kojemu djeluje veleposlanstvo Palestinske samouprave, koja je najavila prekid diplomatskih odnosa sa svim državama koje veleposlanstva premjeste u Jeruzalem.

Izrael ima veleposlanika akreditiranog u BiH, ali on tu zemlju pokriva nerezidentno iz Tirane.

Član Predsjedništva BiH Komšić Dodikov je prijedlog odmah označio kao neprihvatljiv, a podsjetio je i kako on dolazi od osobe koja je pod američkim sankcijama pa stoga pokušava naći način skinuti sa sebe teret te izolacije.

"Na ovaj način (Dodik) želi prikriti svoj sukob s američkom administracijom i o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče", kazao je Komšić za portal Klix.

Kako je u BiH vođenje vanjske politike isključiva ovlast Predsjedništva BiH, a u tom tijelu je i predstavnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, izvjesno je da Dodikov prijedlog, i kada dođe na dnevni red, neće dobiti potrebnu potporu.

Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci kazao je kako je Židovima u toj zemlji zapravo potpuno svejedno gdje će biti veleposlanstvo u Izraelu, opisavši Dodikov prijedlog kao njegovu "uobičajenu igru".

"Nama je važno imati diplomatske odnose s Izraelom i da se međusobno priznajemo. A gdje će biti sjedište veleposlanstva na nadležnim je tijelima da odluče", kazao je Finci za portal "Dnevog avaza".