ZAJEDNIČKA VALUTA I VOJSKA

Dodik umjesto BiH želi 'savez federalnih država'

14.02.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik predložio je u subotu da se BiH preustroji u 'savez federalnih država', držeći kako je to najbolji način da tri etničke skupine koje u njoj žive zastupe sve svoje interese

'Najbolji bi model bio savez federalnih država od kojih bi jedna bila Republika Srpska', izjavio je Dodik tijekom posjeta Bijeljini.

Najavio je da će to predložiti na sastanku s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganom Čovićem i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem 23. veljače.

Njih trojica su još 2008. počeli razgovore o reformama u BiH, a na prošlom sastanku u Banjoj Luci načelno su se dogovorili i da treba preustrojiti središnju razinu vlasti, odnosno odrediti nove teritorijalne jedinice.

'Sve federalne države imale bi podjednake ovlasti, uključivo pravo na uspostavu diplomatskih odnosa ili športske reprezentacije', pojasnio je Dodik svoju zamisao.

Naglasio je da je pravo na posebne športske reprezentacije sasvim razumljivo jer ga već imaju, primjerice, Wales ili Škotska.

Dodao je kako bi budući savez država imao zajedničke vojne snage i valutu te ustanove nužne za pristup Europskoj uniji.

Dodik tvrdi kako bi se time zapravo samo prihvatila stvarnost jer je RS, kako tvrdi, već sada jedna od federalnih država budući da ima svog predsjednika, vladu i druga tijela vlasti.