prst u oko zapadu

Dodik u Moskvi: Putin zna da je RS zaslužna što se BiH nije priključila sankcijama

23.05.2023 u 21:02

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je važnim nakon susreta u utorak s Vladimirom Putinom u Moskvi da ruski predsjednik zna kako BiH nije uvela sankcije Moskvi upravo zahvaljujući stavu RS-a, te je najavio nastavak suradnje.

“On (Putin) zna da zahvaljujući Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina nije formalno donijela odluku o sankcijama. Meni je važno da on to razumije”, rekao je Dodik u Moskvi u izjavi za Radio televiziju Republike Srpske.

Dodao je kako srpska strana neće dopustiti da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji zbog njezine agresije na Ukrajinu.

“Mi nemamo pravo biti na strani onih koji stvaraju antirusku euforiju. Te sankcije ne funkcioniraju”, rekao je čelnik Republike Srpske.

Zbog takvih stajališta Dodik je na meti oštrih kritika američkih i europskih dužnosnika. On pak navodi kako ga ne zanimaju takva stajališta tvrdeći da vodi politiku Republike Srpske.

“Ja ne vodim američku politiku nego politiku Republike Srpske i srpskog naroda”, rekao je.

Opetovao je tvrdnje kako zapadne administracije angažirane u Bosni i Hercegovini rade na razgradnji Daytonskog mirovnog sporazuma slabeći ulogu Republike Srpske zbog čega je najavio da će poduzeti korake kako bi se tome suprotstavili.

Dodik je rekao i kako će Republika Srpska nastaviti suradnju na realizaciji svih gospodarskih i drugih projekata s Ruskom Federacijom.