'crna stranica'

Dodik traži 'doradu' izvješća vlade Republike Srpske o genocidu u Srebrenici

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.07.2018 19:46
  • Objavljeno 23.07.2018 u 19:47
Dodik traži 'doradu' izvješća vlade Republike Srpske o genocidu u Srebrenici

Dodik traži 'doradu' izvješća vlade Republike Srpske o genocidu u Srebrenici

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako bi vlada tog entiteta trebala 'doraditi' svoje 15 godina staro izvješće o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995., tako da ono uključi i podatke o stradanjima Srba s tog područja

"To izvješće je bilo štetno za RS", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon što je kolegij entitetskog parlamenta odlučio da za 14. kolovoza zakaže posebnu sjednicu Narodne skupštine na kojoj bi se odlučivalo o poništenju izvješća iz 2003.

Njime je priznat genocid nad više od osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici i navedena imena tadašnjih pripadnika vojske i policije bosanskih Srba koji su sudjelovali u zauzimanju enklave i UN-ove zaštićene zone.

Bivši predsjednik RS-a Dragan Čavić je predstavljajući to izvješće kazao kako je srebrenička tragedija "crna stranica u povijesti srpskog naroda"

  • +3

Milorad Dodik

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Najprije kao čovjek i Srbin, a onda kao otac, brat i sin, a tek onda kao predsjednik RS-a moram reći da je ovih devet dana srpnja srebreničke tragedije crna strana povijesti srpskog naroda. Sudinici ovog zločina ne mogu se opravdati nikome i ničim. Onaj tko je činio ovakav zločin i pri tome se možda pozivao na narod kome pripada po imenu i prezimenu činio je zločin i prema vlastitome narodu", kazao je Čavić 2004. na entiteskoj televiziji.

Dodik, koji je osobno inicirao raspravu o povlačenju izvješća, ističe kako treba osnovati novo povjerenstvo koje bi u izvješće uključilo i podatke o ubijenim Srbima na području Srebrenice.

Njemu je posebice problematično oktrivanje idetiteta mogućih počinitelja ratnih zločina nad Bošnjacima nakon što su predstavnice udruge "Majke Srebrenice" ranije ovog mjeseca takav popis predale njemačkom tužitelju Klausu Zornu.

"To se sada koristi kao razlog za protjerivanje tih ljudi", kazao je Dodik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!