'NEODRŽIVA TVOREVINA'

Dodik se 'priprema za raspad' BiH

27.04.2012 u 20:20

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u petak u Beogradu, na konferenciji 'Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regije', kako se RS 'priprema za raspad' Bosne i Hercegovine (BiH), navevši kako je BiH 'neodrživa tvorevina'

U obraćanju sudionicima konferencije, među kojima su bili i srbijanski premijer Mirko Cvetković i ministar vjera i dijaspore Srđan Srećković, koji su aplauzom pozdravili njegov govor, Dodik je ocijenio kako raspad BiH nije nešto što treba očekivati u bliskoj budućnosti te istaknuo kako je RS jedina samoodrživa ako se govori o prostoru BiH.

'Robusna aktivnost međunarodne zajednice u BiH nije napravila Bosnu državom. Bosna je država u pokušaju, ona neće uspjeti zato što nema unutarnje kohezije da ona uspije. Svi okolo govore da je to eksperiment međunarodnih birokrata koji su htjeli sačuvati neku vrstu priče, pokazati kako se može napraviti država', ustvrdio je Dodik.

U BiH se, dodao je, kao neodrživoj zemlji može očekivati ili da pobjede sile koje teže njezinoj unitarizaciji ili da u prirodnom procesu dođe do njezinog raspada.

Istaknuo je kako RS poštuje Daytonski sporazum, a ne pojam 'duha Daytona' koji se, kako je rekao, upotrebljava kao podvala u cilju prihvaćanja apstraktnih europskih vrijednosti te upitao vrijedi li da se RS odriče svojih nacionalnih vrijednosti i institucija radi 'imaginarne priče o Europi' za koju se ne zna hoće li joj se ili neće dogoditi.

Ukazujući na probleme neslaganja unutar BiH, Dodik je naveo kako njezina tri konstitutivna naroda zajedno obilježavaju samo međunarodne blagdane – Prvi maj i Novu godinu, te da su na različitim stranama čak i kada su pogođeni prirodnim katastrofama.

Konferencija je okupila predstavnike srpskih zajednica iz Albanije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.