republika srpska

Dodik prijeti da će blokirati sve razvojne projekte i inozemne donacije BiH

24.08.2022 u 13:36

Bionic
Reading

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u srijedu kako će blokirati razvojne projekte i inozemne donacije, ako članice Europske unije budu sprječavale projekte koji bi se trebali realizirati na teritoriju Republike Srpske (RS)

Sankcionirajući Dodikovu secesionističku politiku, Njemačka je suspendirala financiranje gradnje važne dionice autoceste na koridoru V c koji prolazi kroz RS i gradnju vjetroelektrane u istočnoj Hercegovini.

Bošnjački i hrvatski član predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su dati suglasnost za gradnju još jednog plinovoda kojim bi se RS povezala sa Srbijom kao i za izgradnju zračne luke u Trebinju koju bi financirala Srbija.

Dodik sada kao protumjeru najavljuje da će se na isti način ponašati u situacijama u kojima kolektivno predsjedništvo BiH treba formalno odobriti projekte koji se financiraju iz inozemstva ili međudržavne sporazume, a provode se u bošnjačko-hrvatskoj Federaciji BiH.

Milijarde eura bit će blokirane i sve dok u predsjedništvu BiH dva člana budu uvjetovala ili blokirala projekte na kojima inzistiraju u RS, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Zbog toga je na sjednici predsjedništva uskratio suglasnost za imenovanje novog njemačkog veleposlanika u BiH.

Kazao je kako Džaferović i Komšić nisu prihvatili nijednu točku dnevnog reda koju je predlagao što je doživio kao dokaz "patološke mrženje prema RS".

Dodik je također podnio kaznenu prijavu i predložio smjenu Džaferovića s pozicije rotirajućeg predsjedatelja zbog kršenja ustava i poslovnika o radu te zbog "lažnog predstavljanja".

Povod za to je Džaferovićevo sudjelovanje na online konferenciji Krimske platforme u utorak na poziv Ukrajine na kojoj su predstavnici više od 50 država potvrdili potporu ukrajinskom teritorojalnom intergritetu i suverenitetu.