MAJSTOR DESTRUKCIJE

Dodik: Nikakva Crna Gora nas neće zaustaviti!

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Moconja/VLM/PIXSELL

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da ni Crna Gora ni Vijeće ministara BiH nemaju nikakvu nadležnost kada je riječ o projektu izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini te da je to isključiva nadležnost vlasti Republike Srpske

Crnogorska vlada i nevladine udruge iznijeli su ranije rezerve prema tom projektu, ocjenjujući da bi on mogao imati utjecaja na zaštićena područja i klimu u dijelu Crne Gore, javljaju Vijesti.me. 'Napravljena je studija izvodljivosti. U ranijim projektima predvidjeli smo obuhvat i potapanje zemljišta u Crnoj Gori i reducirali smo naše planove upravo da se to ne bi desilo, a ono što radimo - radimo na prostoru Srpske.

Mi smo suvereni i nikakva Crna Gora ni prosvjednim niti bilo kakvim drugim notama neće moći to spriječiti. Naše je autentično, izvorno pravo da to činimo', rekao je Milorad Dodik agenciji Srna. On je dodao da je Vijeće ministara BiH, ako su mu uputili prosvjednu notu, pogrešna adresa. Očigledno je, naglasio je Dodik, da Crna Gora ne poznaje ustavni poredak u BiH.

Vlada Crne Gore je 2005. odustala od namjere da zajedno s Republikom Srpskom realizira predratni projekt Buk Bijela zbog akumulacijskog jezera koje bi potopilo dio kanjona rijeke Tare u Crnoj Gori. Nakon toga, Vlada Republike Srpske je revidirala projekt i predvidjela izgradnju sustava od četiri elektrane srednje veličine snage 260 megavata. Poslije dva međunarodna poziva, za strateškog partnera u realizaciji projekta izabrana je nedavno njemačka kompanija RWE, jedna od najvećih europskih korporacija iz sektora energetike.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović za Antenu M kaže da je iznenađen takvom izjavom te da se nada da će reagirati nadležni međunarodni organi i zaštititi crnogorske interese.

'Mislim da je takvim činom RS prekršila međunarodnu Konvenciju o prekograničnom utjecaju na životnu sredinu, čiji je potpisnik i iz tog razloga očekujemo reakciju međunarodnog tijela koje se bavi praćenjem poštovanja Konvencije. Naime, po Konvenciji, bili su obavezni da nas obavijeste o takvom projektu, jer može ugroziti životnu sredinu u Crnoj Gori, a podrazumijeva i korištenje zajedničkog vodnog potencijala. Podsjećam, naša Piva i naša Tara čine Drinu. Zbog toga, Republika Srpska ne može gledati na projekt samo iz svog kuta i pratiti samo svoje interese. Zaista čudi izjava tog tipa', rekao je Lazović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi