Čelnik bosanskih Srba

Dodik ne odustaje od velike Srbije, kritike ga ne zanimaju

30.10.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je u ponedjeljak zagovarao uspostavu nove države koja bi okupila sve Srbe na Balkanu uz tvrdnju kako je to njihovo legitimno pravo jer na tom području, kako je kazao, srpsko nacionalno pitanje jedino je ostalo neriješeno

Tu je tezu otvoreno zagovarao u intervjuu kojega je prošlog vikenda dao ruskom propagandnom servisu Sputnjik pojašnjavajući kako u sastavu neke nove velike Srbije vidi i Kosovo te Crnu Goru kao i Republiku Srpsku.

Ta je njegova izjava naišla na brojne kritike uključujući tu i osudu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore no Dodika to nije pokolebalo pa je novinarima u Banjoj Luci u ponedjeljak potvrdio kako ostaje pri svojim projekcijama i zagovara uspostavu neke nove vrste velike Srbije.

"Srpski narod ima pravo na svoju jedinstvenu državu na Balkanu", izjavio je Dodik. Pri tom je tvrdio kako su raspadom bivše Jugoslavije svi drugi narodi koji su u njoj živjeli riješili svoje nacionalno pitanje a ta je mogućnost, po njegovoj interpretaciji, uskraćena jedino Srbima.

Tvrdio je kako je uspostavu velike Srbije nakon Prvog svjetskog rata spriječila samo zapadna urota što je predvodila Velika Britanija u kojoj, zajedno sa SAD, i danas vidi glavnog neprijatelja Srba.

Tvrdi da SAD danas predvodi napore da se od BiH napravi unitarna i centralizirana država te kaže kako u RS na to nikada neće pristati pa će se sukobi nastaviti s izgledom da se u BiH odnosno u Europi na taj način ponovi scenarij desetljetnog sukoba Izraela i Palestinaca bez izgleda za trajno i održivo rješenje.

Prognozirao je kako će se BiH zbog stalnih unutarnjih sukoba stoga raspasti što otvara prostor da se RS priključi budućoj velikoj Srbiji.