IZMJENE DAYTONSKOG USTAVA

Dodik napustio Butmir zbog Medvedeva, pregovori prekinuti

20.10.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Pregovori o ustavnim reformama u BiH, koji su vođeni između predstavnika sedam političkih stranaka iz te zemlje uz posredovanje američkih diplomata i predstavnika EU, prekinuti su u utorak u poslijepodnevnim satima a nastavak bi trebao uslijediti u srijedu

SARAJEVO - Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prvi napustio sastanak što se održavao u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, kazao je kako nije bilo posebnih rezultata dosadašnjih pregovora, no potvrdio je kako će sudjelovati u njihovu nastavku.
Dodik je nakon tog susreta novinarima ponovio stajališta iznesena u ponedjeljak.

'Ako treba ponovit ćemo i stotinu puta: osnovna kontura Daytona ne može biti urušena, a BiH može biti samo onakva kako se dogovorimo', kazao je Dodik istaknuvši kako je od Bildta i Steinberga dobio jamstva da neće biti nikakvog nametanja rješenja.

Dodik je ranije najavio kako će u pregovorima na Butmiru sudjelovati do kasno poslijepodne jer nakon toga mora putovati u Beograd kako bi se tamo sastao s ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevim

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović novinarima je kazao kako bi u srijedu možda moglo biti dogovora o deklaraciji o ustavnim promjenama u BiH te kako bi se također možda mogao očekivati veći napredak u razgovorima o statusu državne imovine.

Nezadovoljan je i Haris Silajdžić. 'Nije ispunjen ni minimum naših zahtjeva i zato je prijedlog (ustavnih reformi) neprihvatljiv', kazao je Silajdžić dodajući kako međunarodna zajednica tolerira one koji krše Daytonski sporazum unatoč činjenici da je upravo to i izazvalo trenutačnu političku krizu koja vlada u BiH. Kazao je kako je za njegovu stranku (Stranka za BiH) i dalje prihvatljiv jedino zahtjev da BiH bude ustrojena kao država sastavljena od regija na ekonomskoj osnovi.

Silajdžić je novinarima potvrdio i to da je nakon jutarnje plenarne sjednice pregovarački proces bio nastavljen unutar radnih skupina od kojih se jedna bavi ustavnim reformama, a druga statusom državne imovine.

"Razumijem da su Milorad Dodik i Haris Silajdžić veoma nezadovoljni. To je u bosanskim prilikama sasvim uobičajeno i tu nema nekih novosti. Na kraju se ipak mora pronaći neki kompromis kako bi se zemlja pokrenula naprijed", izjavio je švedski ministar vanjskih poslova Bildt uoči nastavka pregovora u vojnoj bazi Butmiru kod Sarajeva.

Europski i američki posrednici u pregovorima čelnika sedam političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o ustavnim reformama u toj zemlji, Carl Bildt i James Steinberg, izjavili su u utorak kako nisu pretjerano razočarani niti iznenađeni negativnim ocjenama reformskog paketa koji je ponuđen bosanskohercegovačkim liderima te su izrazili nadu kako će se na kraju ipak postići neki dogovor

Početak pregovora nešto je kasnio jer su Bildt i Steinberg prije toga održali nenajavljeni posebni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je ranije izjavio kako je za njega ponuđeni paket reformi "potpuno neprihvatljivo.

Zamjenik američke državne tajnice Steinberg kazao je pak kako su predstavnici međunarodne zajednice u BiH da bi pomogli domaćim liderima i kazali im što trebaju učiniti kako bi se pridružili ostatku Europe.

"Na onima koji žele biti konstruktivni je da donesu konstruktivne odluke", diplomatski je konstatirao Steinberg.

Razgovori koji su započeli u jutarnjim satima trajat će bez preciznog rasporeda a organizatori su najavili tek kako će po njihovu završetku biti objavljeno zajedničko priopćenje.

Lokalni mediji nagađaju kako je moguće da će međustranački razgovori biti nastavljeni i dalje bez obzira na ishod današnjeg sastanka.

Predsjednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičić kazao je lokalnim medijima kako je moguće da će cijeli pregovarački ciklus trajati čak do ožujka iduće godine.