NAKON TRAGEDIJE U BEOGRADU

Dodik najavio mjere u školama: Uvode testiranja na drogu i zabranjuju mobitele

04.05.2023 u 16:35

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osvrnuo se na današnjoj izvanrednoj sjednici vlade tog entiteta u BiH na masakr u beogradskoj školi, gdje je 13-godišnji K.K. ubio osmero učenika i zaštitara. Dodik je ustvrdio kako je u današnje vrijeme vrlo teško odgajati dijete, kao i da je u tom lancu odgovorno mnogo institucija i pojedinaca

'Odgoj djeteta nije samo stvar škole. U lancu su roditelji, škola, država, sustav i od odgovornih institucija treba tražiti jedinstvo. Ako bilo tko iskoči iz tog sustava, društvo se neće moći obraniti. Olako smo prihvatili neoliberalne vrijednosti kroz programe koji su nam devastirani. Danas nizom uvjetovanja doveli smo naš obrazovni sustav da ne odražava potrebe našeg društva u cjelini', rekao je Dodik, prenosi Klix.ba.

Ustvrdio je da je 'nevjerojatno da dijete od par mjeseci već igra igrice na mobitelu', te da roditelji to lako dopuštaju. 'Mi moramo strahovati za generacije koje dolaze', rekao je Dodik.

Dodao je i da su u školama razvili sustav kontrole već nekoliko godina te da on daje rezultate, ali nije definitivan. 'Zato će se pojačati sigurnost kroz pripadnike MUP-a. Problem je u tome što stariji učenici borave u smjenama kada ne idu u školu i tu se pravi atmosfera koja može izazvati vršnjačko nasilje. Neophodno je reagirati', izjavio je Dodik.

Najavio je u mjere u školama koje će vlada Republike Srpske poduzeti u idućim mjesecima.

'Veoma brzo će se u škole djeci uvesti zabrana unošenja mobitela, pogotovo za vrijeme nastave. Djeca koja budu ulazila u razred morat će odložiti telefone za vrijeme trajanja nastave. Tu neće pomoći ni ljutnja roditelja. Ako to dopustimo, onda obrazovne institucije više neće biti obrazovne.

Prosvjetni radnici rade težak posao i mi njih moramo podržati. Primjećujemo da ima i opojnih sredstava u školama i da je neophodno učiniti sve da se to spriječi. Uvest ćemo redovna i izvanredna testiranja djece na uzimanje opojnih droga', najavio je Dodik, prenosi Klix.ba.