UDRUŽENE SNAGE

Dodijeljena priznanja za 'Škole bez nasilja'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.12.2012 11:13
  • Objavljeno 07.12.2012 u 10:38
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U program prevencije vršnjačkog zlostavljanja 'Stop nasilju među djecom' kojeg UNICEF provodi od 2003. godine uključila se 301 škola u Hrvatskoj, a dodjelom priznanja za uspješno provedeni program 185 škola se može podičiti i naslovom 'Škole bez nasilja'

Taj je program tri puta evaluiran, a zadnja je evaluacija pokazala da učitelji u školama koje provode program imaju više znanja i vještina da se uhvate u koštac s vršnjačkim nasiljem. Također, evaluacija je pokazala da bez podrške u provođenju preventivnih aktivnosti škole bilježe pad u rezultatima. Stoga je ključno da i nakon što UNICEF prestane koordinirati program, škole nastave dobivati podršku od institucija.

Da bi stekle titulu 'Škola bez nasilja', škole su trebale ispuniti sedam koraka koji detaljno razrađuju informiranje, edukaciju, preventivne mjere ali i postupanja u slučajevima nasilja. Škole se dragovoljno uključuju u program, a potom svaka škola dobiva svog mentora koji ih vodi kroz proces učenja i primjene naučenog. Učitelji sami prolaze kroz sadržaje i radionice koje će kasnije provoditi s djecom i roditeljima. Učenici potom aktivno sudjeluju u dogovoru o školskim pravilima, a na razini cijele škole uspostavlja se 'zaštitna mreža' koju čine pravila, odluke, procedure i osobe koje brinu za sigurnost djece. Škola koja uspješno savlada svih sedam koraka do sigurne škole dobiva priznanje.

UNICEF

UNICEF

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dodjela nagrada
Ravnateljima 21 škole koje su ih uspješno ispunile kao i 19 škola koje su prve u Hrvatskoj uspješno provele program prevencije elektroničkog zlostavljanja 'Prekini lanac' zasluženo priznanje uručila je Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Potonje priznanje dobile su škole koje su uspješno primijenile program prevencije elektroničkog nasilja među djecom. Svečanosti dodjele priznanja prisustvovali su pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić te članovi hokejaškog kluba Medveščak Alan Letang i Petar Trstenjak.

'Drago mi je što su brojne hrvatske škole prepoznale važnost ovog programa i angažirale se u njegovoj provedbi. Otkad je program pokrenut do danas, u njemu je sudjelovalo više od 140 tisuća učenika i više od 15 tisuća učitelja. S obzirom da je u zadnjoj evaluaciji programa 80% učitelja izjavilo da želi nastaviti provoditi program i misle da bi ga trebale provoditi sve škole u Hrvatskoj, nadam se da će ih naše društvo čuti. Sve što smo naučili, zajedno sa učiteljima, djecom, roditeljima i stručnim suradnicima u 9 godina predajemo u ruke Agenciji za odgoj i obrazovanje i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, pri čemu UNICEF će nastaviti pružati podršku ukoliko bude potrebno', izjavila je Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Program Stop nasilju među djecom su u cijelosti osmislili hrvatski stručnjaci, a nakon rezultata postignutih u Hrvatskoj program su počeli provoditi UNICEF u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Kazahstanu te Sloveniji. Program je u cijelosti financiran iz donacija građana, tvrtki te tijela državne uprave i samouprave. Provedbu programa od prvoga dana aktivno podupire i UNICEF-ov ambasador dobre volje Gibonni, a njemu se kasnije priključila i Maja Vučić te hokejaši Medveščaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi