SMEĆE NA JAKUŠEVCU

'Dođe li do eksplozije, ode Zagreb u zrak'

16.03.2012 u 18:00

Bionic
Reading

Ako ne dođe do pravne akcije ministarstva, izaći ćemo traktorima na ulice, poručio je Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec

Prosvjedni mimohod sedamdeset stanara Jakuševca prvi je u nizu akcija kojom stanovnici ovog gradskog naselja, ugroženi odlagalištem podno svojih prozora, žele skrenuti pozornost na sve opasnosti i okolnosti zbrinjavanja otpada u Zagrebu.

Prošetali su se od središta svoga naselja do ograda odlagališta koje, još od početka 2011. godine nema dozvolu za gospodarenje otpadom, što je, poručuju stanovnici Jakuševca, protuzakonito, zbog čega traže od ministarstva da ga odmah zatvori.

'Ako ne dođe do pravne akcije ministarstva, izaći ćemo traktorima na ulice', poručio je Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec.

A njegovi susjedi poručuju da će njihov odaziv na ulice zatvoriti sporno odlagalište i biti znatno masovniji od seljačkog prosvjeda.

'Svaki drugi dan na odlagalištu su vatrogasci, policija i nadležne službe. To dovoljno govori da sigurno nešto u redu, a dođe li do eksplozije, cijeli Zagreb ode u zrak, požalio se Danijel Dejanić (27) koji cijeli svoj život živi u Jakuševcu i traži da mjerodavni zaustave odlaganje otpada na lokaciji s koje prijeti 50-metarska kupola smeća koja se prostire na više od 50 hektara otpadom zaposjednutog zemljišta. Iznad svih dopuštenja, ističu.

Iznijeli su i primjer kako je prije nekoliko godina u Turskoj eksplodirao plin na deset puta manjem odlagalištu nego što je zagrebački Jakuševac, pri čemu su tri sela koja su se nalazila u njegovoj blizini sravnjena sa zemljom.

Strah od eksplozije plina na odlagalištu nije umanjila ni još uvijek rado spominjana izjava nekadašnjeg direktora Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića kako će prije eksplodirati on nego odlagalište Jakuševac.