BEZ LAMENTIRANJA

Documenta: Cijenjeni g. Tuđman, pomozite nam

30.01.2015 u 16:13

Bionic
Reading

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću reagirao je u petak na tvrdnju saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana da 'Documenta traži da se ukine naziv Domovinski rat'. Tuđman je to rekao sinoć, za vrijeme rasprave o izvješću o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja za 2013, a njegova izjava objavljena je danas u podnevnom Dnevniku HTV-a

Reakciju Documente, koju potpisuje aktivist Eugen Jakovčić, prenosimo u cijelosti.

Cijenjeni g. Tuđman,

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću nikada nije tražila da se ukine naziv Domovinski rat. Dati takvu izjavu u Saboru RH-a i pripisati Documenti nešto što nitko od njezinih članova nije tražio ni izrekao, dakle nešto što predstavlja konstrukciju s namjerom da se Documenta okleveta, nije na čast ni vama ni Saboru čija govornica je tom neistinom zloupotrijebljena.

Documenta za razliku od Vas kompleksnost ratnih događanja u Hrvatskoj promatra isključivo temeljem činjenica i dokumentacije koju prikupljamo kroz više naših programa (Ljudski gubici 1991.-1995, Osobna sjećanja na ratove i druge oblike političkog nasilja od 1941. do danas), a u želji da se patnje i stradanja svih naših građanki i građana otrgnu zaboravu i manipulacijama.

Ali na stranu nazivlje i rasprave o karakteru rata, g. Tuđman, mi kao organizacija za ljudska prava velikim dijelom našeg rada usmjereni smo na pronalaženje konkretnih rješenja za postratne probleme brojnih stradalničkih skupina. Civilne žrtve rata, kao jedna od socijalno najugroženijih skupina u našem društvu, suočene su s velikim problemima.

Ne znam koliko vam je poznato, g. Tuđman, gđa Katarina Bešlić, čiji su roditelji ubijeni kao hrvatski civili u Petrinji 1991, od strane srpskih paravojnih formacija, suočena je s ovrhom ukoliko ne plati više od 50.000 kuna parničnih troškova temeljem izgubljene građanske parnice kojom je tražila obeštećenje zbog nasilnog usmrćenja roditelja. U tijeku je aplikacija pred Europskim sudom za ljudska prava te pokušavamo na sve moguće načine riješiti problem ne samo u ovom konkretnom predmetu, već u velikom broju sličnih, a što je teška svakodnevnica s kojom je suočen velik broj naših sugrađana.

Mnogi od njih ne samo što su na najizravniji mogući način žrtve rata, već su i žrtve hrvatske tranzicije te socijalno neosjetljive države.

Pozivamo vas da nam pomognete u rješavanju konkretnih sudbina naših sugrađana, civilnih stradalnika rata, a semiotičko lamentiranje o karakteru rata možemo ostaviti i za neka bolja vremena.

Izjavu zastupnika Tuđmana možete pogledati u Dnevniku HTV-a.