'OVRHA JE PROTUZAKONITA'

Dobili 'suvlasnika' kojem su dužni tri milijuna kuna

12.12.2013 u 14:08

Bionic
Reading

'Krešimir Budija me ne može izbaciti iz kuće, već samo 'velikodušno' nije uzeo kopiju ključa sobe moje djece i mene', poručuje Sarita Vukšević koja je jučer sa svojom malodobnom djecom proživljavala pravu dramu ispred obiteljske kuće u Zatonu

Pojašnjava kako je ono što se događalo u Zatonu bilo provođenje ovrha nad nekretninom radi uvođenja u suposjed Krešimira Budije.

'U suposjed se uvodi zbog toga što je pravomoćnom odlukom suda u Zadru ovrha na polovici kuće nedozvoljena. Budija se uvodi u suposjed tako da dobiva ključeve svih prostorija u kući. Napominjem da u kući osim mene živi i dvoje malodobne djece. Struja, voda i komunalije nisu razgraničene. Budija je već prepisao vodomjer na svoje ime te računi dolaze na njegovo ime. On ih uredno ne plaća pa kada je došlo do situacije da se voda isključi morala sam ja platiti. Da se razumijemo, nisam ni bježala od plaćanja vode, samo ja nemam račune. Pitam se što će biti sada kada i on može koristiti struju i vodu, tko će to plaćati, ili mu je namjera da se isključi struja i voda pa da kuća bude neprimjerena za život', kazuje Vukšević koja tvrdi kako je prema svim pokazateljima ovrha provedena jučer protuzakonita.


'Protuzakonita je zbog nemogućnosti dolaska do ulaznih vrata jer se ispred čestice 4344/1 nalazi čestica zemlje 4344/2 koja je u stopostotnom vlasništvu mog svekra, a on je zabranio prolaz preko njegove zemlje. Ovršenik Marinko Vukšević nalazi se u pritvoru u Zadru, onemogućen da prisustvuje provođenju ovrhe i bez svog predstavnika. Sutkinja Dubravka Novaković unatoč upozorenjima dopustila je da se ovrha provede uz prisustvo dva svjedoka koji su zaposlenici Krešimira Budije - ovrhovoditelja.

Vukušić pojašnjava i razloge zbog kojih je došlo do ovrhe. 'Moj suprug Marinko Vukšević bez mog znanja i suglasnosti u funkciji direktora Prigorke promet dao je založno pravo na nekretnini Krešimiru Budiji i fiduciono pravo OTP banci. OTP banka upisala je prvo svoje fiduciono pravo u zemljišnu knjigu, prijavila svoju tražbinu u stečaj Prigorke promet, upisala se kao vlasnik nekretnine, a svoja potraživanja u cijelosti prodala tvrtki Sonik koja su se dalje u cijelosti naplatila od Prigorke promet u stečaju. Da pojednostavnim, nakon što su dali kredit Prigorki promet u iznosu od 8.300.000,00 kuna i upisali su se kao vlasnici kuće procijenjene na 9.000.000,00 kuna potraživanja nisu umanjili za vrijednost kuće nego su cjelokupan iznos od 8.300.000,00 kuna plus kamate prijavili u stečajnu masu iz koje se Sonik naplatio za cjelokupan iznos plus kamate. Dakle, potraživanja po tom kreditu u cijelosti je zatvorila Prigorka promet u stečaju.

Ja sam nakon što sam saznala što je moj muž napravio pokrenula parnicu protiv muža i OTP banke jer je kuća bračna stečevina, za što sada postoji i pravomoćna presuda, tako da moja polovica kuće nikako nije mogla postati vlasništvo banke. Međutim, Općinski sud u Zadru donio je presudu da je banka vlasnik kuće jer je u ZK kao vlasnik bio naveden Marinko Vukšević. Županijski sud prihvatio je moje navode te je vratio slučaj na prvostupanjski sud da utvrdi da li je banka znala za bračni status Marinka Vukševića. Prvostupanjski sud ispitao je svjedoke koji su nedvojbeno potvrdili da je Marinko Vukšević bio član Upravnog odbora banke te da je više puta davao podatke, a predsjednik Nadzornog odbora banke izjavio je da je znao da je nekretnina bračna stečevina. Općinski sud tad je donio odluku u moju korist, ali je banka ponovno uložila žalbu koju je sad prihvatio Županijski sud i ponovo donio odluku da je banka zaštićena povjerenjem u ZK'.

U međuvremenu Krešimir Budija pokreće parnicu protiv banke jer ima hipoteku na istoj parceli. 'U ovršnom postupku na licitaciji banka mu prodaje kuću ispod polovice vrijednosti, s time da Budija njima isplati milijun kuna', pojašnjava Sarita Vukšević.

'Ja sam taj postupak cijelo vrijeme pokušavala zaustaviti, ali sutkinja Dubravka Novaković odbija sve moje prigovore da ne može prodati kuću za koju se vodi sudski spor. Cijelu kuću prodaje Krešimiru Budiji i Andriji Dumaniću. Tad kreće postupak ovrhe radi iseljenja protiv mene od strane Krešimira Budije. Imam pravomoćnu presudu koju je sutkinja Novaković morala prihvatiti da je ovrha na polovici kuće nedozvoljena, pa je evo pronašla način na koji će uvesti Krešimira Budiju u vlasništvo cijele kuće.'

Vukšević tvrdi kako sutkinja Novaković 'ide na ruku Krešimiru Budiji' s razlogom. 'Kada je trebala prijeći u javne ovršitelje morala je imati ured za obavljanje te djelatnosti. Taj ured se nalazi u zgradi NEC-a, tvrtke koja je u vlasništvu Krešimira Budije. Iako je imala poslovne odnose s Krešimirom Budijom, sutkinja Novaković se nije povukla s predmeta. Zbog svega navedenog podnijela sam kaznenu prijavu protiv OTP banke, sutkinje Novaković i Krešimira Budije zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, dvostruke naplate itd. Kad sam saznala za ovu ovrhu, zatražila sam od predsjednika Općinskog suda Željka Rogića da sutkinju Novaković izuzme iz predmeta, upoznala ga da sam podnijela kaznenu prijavu protiv nje, nakon čega je predsjednik suda kontaktirao sutkinju da bi se dotična izvikala na predsjednika suda da je kaznena prijava protiv nje odbačena te da ona sa mnom ne želi razgovarati.

Nakon toga sam dobila potvrdu DORH-a u Zadru da kaznena prijava nije odbačena, da su izvidi u tijeku i obavijestila predsjednika suda Rogića da ga je sutkinja Novaković dovela u zabludu te ponovo zatražila njezino izuzeće. Međutim on izgleda štiti sutkinju Novaković i ne želi je maknuti s ovog predmeta iako svi pravnici tvrde da sudac ne smije ni olovku uzeti od stranke u postupku, a kamoli poslovni prostor', rekla je Sarita Vukšević koja tvrdi da OTP banci i Krešimiru Budiji nije dužna niti jednu lipu.

'Krešimir Budija mogao se odavno naplatiti iz polovice nekretnine koja je pripadala mome suprugu, ali to nije htio, već je želio cijelu nekretninu. Ja svoju polovicu neću predati bez borbe jer nisam u pitanju samo ja, već i moje troje djece. Nadam se da će se u ovoj državi naći netko tko će poštivati pravdu i zakon', zaključila je Vušević.