problemi u proizvodnji

Do studenog u ljekarnama neće biti jednog lijeka; najviše bi to moglo pogoditi djecu

19.09.2023 u 09:32

Bionic
Reading

Belupo je prijavio nestašicu poznatog lijeka protiv alergije, a najviše bi mogla pogoditi djecu. Riječ je o sirupu Alerdin 0,5 mg/ml, oralna otopina, s djelatnom tvari desloratadin

Belupo navodi da zbog razloga povezanih s proizvodnjom lijeka neće biti na tržištu od 15. rujna do 3. studenoga, piše Jutarnji list.

Alerdin je oralna otopina indicirana u odraslih, adolescenata i djece starije od jedne godine za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa i urtikarije. Ublažava simptome upale dišnih puteva prilikom peludne groznice i alergije na grinje.

Simptomi uključuju kihanje, curenje ili svrbež nosa, svrbež nepca te svrbež, crvenilo i suzenje očiju. Koristi se i za ublažavanje simptoma povezanih s urtikarijom, odnosno alergijskim promjenama na koži.

Na tržištu je dostupan sirup Aerius istog sastava, odnosno s istom djelatnom tvari – desloratadinom. Riječ je o antihistaminicima koji ne izazivaju pospanost pa kod odraslih nema ograničenja u upravljanju motornim vozilima.

Kako se doznaje iz ljekarni, Belupova sirupa Alerdin doista nema na tržištu. No tablete Alerdin su na raspolaganju pacijentima, ali njih ne mogu koristiti djeca. Te raspadljive tablete za usta, naime, primjenjuju se kod osoba starijih od 12 godina.

U ljekarnama kažu da zasad imaju na raspolaganju zalihe sirupa Aerius.