višak kilograma

Kod nas planuo lijek za dijabetes koji koriste i za mršavljenje: Traže ga u Sloveniji

06.03.2023 u 09:55

Bionic
Reading

U Hrvatskoj vlada nestašica lijeka Ozempic, koji je primarno namijenjen osobama sa šećernom bolesti, no postiže zavidne rezultate i kod ostalih koji žele smršavjeti, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Zbog toga po "lijek za mršavljenje" naši građani ovih dana odlaze u susjednu Sloveniju, u kojoj zasad, navodno, nestašice nema.

Glavni razlog za nestašicu na domaćem tržištu je, doznajemo, velika popularnost lijeka među onima s viškom kilograma, a u ljekarnama se, kažu naši sugovornici, čak 80 posto lijeka izdavalo na privatni, tzv. bijeli recept.

Rijetko je koji donositelj takvog recepta doista i bio oboljeli od dijabetesa, većinom su ga donosile osobe koje su uz pomoć lijeka željele izgubiti kilograme.

Naime, svaki liječnik specijalist, bez obzira na specijalnost, može izdati bijeli recept za praktički bilo koji lijek, bez obzira na to ima li pacijent koji mu se obratio bolest za koju je lijek namijenjen ili ne.

Na osnovu takvog recepta pacijent može kupiti lijek u ljekarni, a mjesečna doza stoji 150 eura.

'Istina je da trenutačno vlada nestašica. Prema našim informacijama, tijekom ovog mjeseca trebale bi stići nove količine', kaže predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Iz ljekarni s kojima smo razgovarali potvrđuju da je najveći udio izdanih lijekova preko bijelog recepta, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.