Lijek Tinidil

Važan lijek dobio zamjenu, ima ga u ljekarnama

04.09.2023 u 14:02

Bionic
Reading

Lijek Tinidil koji je Pliva prestala proizvoditi ima zamjenu, lijek Carvasin koji je dostupan u ljekarnama

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) i Hrvatska liječnička komora demantirali su vijest da su hrvatski pacijenti ostali bez važnog lijeka za srce i da nema zamjenu. Lijek Tinidil koji je Pliva prestala proizvoditi ima zamjenu, lijek Carvasin koji je dostupan u ljekarnama. Njega nabavljaju u procesu takozvanog interventnog uvoza, piše Poslovni dnevnik.

Lijek Tinidil sadrži djelatnu tvar izosorbid dinitrat i pripada skupini lijekova za liječenje bolesti srca, tako što naglo smanjuje tlak, a posebno je važan u sprječavanju akutnog napadaja angine pektoris. Pliva ga je prestala proizvoditi, ali ima zamjenu.

Kako pojašnjavaju u HALMED-u za Poslovni.hr, odobrenje za stavljanje u promet lijeka Tinidil 5 mg sublingvalne tablete ukinuto je 4. svibnja 2022. godine temeljem zahtjeva nositelja odobrenja, tvrtke Pliva Hrvatska.

'Slijedom navedenog ukidanja, nositelj odobrenja obavijestio je HALMED o trajnom prekidu opskrbe tržišta Republike Hrvatske predmetnim lijekom s početkom 1. rujna 2023. godine.

Na našem tržištu nije dostupan drugi lijek s istom djelatnom tvari (izosorbiddinitrat), stoga je HALMED u proteklom razdoblju davao suglasnost za izvanredni unos većih količina istovrijednog lijeka Carvasin 5 mg sublingvalne tablete, proizvođača Teofarma, Italija, čime su zadovoljene potrebe tržišta za navedenim lijekom', kažu u HALMED-u.

Ana Soldo, predsjednica HLJK pojasnila je za 24 sata također da postoji zamjenski lijek u spreju, Nitrolingual koji je bolji za primjenu i više se prepisuje pacijentima nego Tinidil. Riječ je o lijeku u spreju koji se stavlja pod jezik, ide direktno na sluznicu i brže djeluje. Na tržištu imamo i direkt paralelu lijek Carvasin 50x5mg, kaže Soldo.