STIGLA PRAVA ZIMA

Do Božića hladno i do -5, za Badnjak moguć snijeg

19.12.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Prema svemu sudeći, bijeli Božić u Hrvatskoj će imati uglavnom krajevi koje je proteklih dana već prekrio snježni pokrivač. No nešto malo nade ima za snijeg na Badnjak. Hoće li tada padati kiša, susnježica ili snijeg, bit će jasnije u narednim danima, najavljuju prognostičari

U utorak će u kontinentalnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano i uglavnom suho. Više će oblaka biti još u prvom dijelu dana, ponajprije u istočnim predjelima i Lici, gdje još u noći i ujutro može biti malo snijega. Novo naoblačenje sa zapada očekuje se prema kraju dana. Vjetar će biti većinom slab. Jutarnja temperatura kretat će se od -5 do 0 °C, a najviša dnevna od 0 do 4 °C.

U utorak se na Jadranu očekuje stabilizacija vremena. Bit će djelomično sunčano i suho. Malo kiše bit će još samo ujutro na jugu Dalmacije. U drugom dijelu dana na sjevernom i srednjem Jadranu bit će promjenjivo oblačno i suho. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura. Ona će danju slabiti i na moru okretati na tramontanu koja će prema otvorenom moru biti jaka. Bit će hladnije! Ujutro i navečer u zaobalju umjeren mraz, a slab mraz moguć je navečer ponegdje i uz obalu. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 1 do 5 °C, uz obalu i na otocima od 5 do 10 °C.

U srijedu će u unutrašnjosti Hrvatske biti umjereno do pretežno oblačno uz moguća kraća sunčana razdoblja. U drugom dijelu dana ponegdje je moguć slab snijeg, ponajprije u Podravini, Baranji i Slavoniji. Vjetar će biti većinom slab. Bit će hladno.

U srijedu će na Jadranu biti djelomično sunčano, povremeno uz povećanu naoblaku, ali suho. Malo kiše moguće je na otvorenom moru. Puhat će slaba do umjerena bura koja će jačati navečer kada su mogući vrlo jaki udari. Jutro će biti hladno! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od -5 do -1°C, a uz obalu i na otocima od 1 do 6 °C. Najviše dnevne bit će od 5 do 10  °C, u zaobalju i malo niže.

U četvrtak će u unutrašnjosti biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Vrlo slabe oborine na granici kiše i snijega moguće su prije svega u najsjevernijim krajevima u Međimurju i Podravini. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se između -5 i 0 °C, a najviša dnevna od 0 do 5. Na Jadranu će biti sunčanih razdoblja i većinom suho uz umjerenu i jaku ponegdje i olujnu buru. Temperatura će većinom biti između 5 i 10 °C.

U petak će u cijeloj zemlji biti djelomično sunčano i suho te prohladno. U unutrašnjosti se ujutro očekuje mraz koji je ponegdje moguć i uz obalu. Dnevne temperature neće se bitno mijenjati u odnosu na četvrtak.

Na Badnjak bi nam sa sjevera mogla stići manja količina hladnijeg zraka. Očekuje se i porast naoblake uz mogućnost slabih oborina na granici kiše i snijega. Na Jadranu će ponegdje pasti malo kiše. Moglo bi se dogoditi da se nastavi ciklona nad sredozemljem. U tom slučaju postoji mogućnost za malo snijega u unutrašnjosti. Temperature se neće bitnije mijenjati, što znači da će se uglavnom kretati u unutrašnjosti od 0 do 5 °C, a na Jadranu od 6 do 10 °C, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Jedna pučka meteorološka izreka kaže: 'Mlak prosinac pokvari cijelu godinu.'

18. prosinca 1788. godine nevjerojatna hladnoća i veliki snijeg zabilježeni su u Baselu u Švicarskoj (-30 °C) i u Parizu u Francuskoj (-18 °C).

21. prosinca 1998. godine na Masleničkom mostu izmjeren je i zabilježen dosad najveći udar bure u Hrvatskoj brzine od oko 250 km/h.

25. prosinca 1289. godine u Europi je vladala nečuveno topla zima. Na Božić su djevojke dolazile sa svježim cvjetićima u crkvu, a mladići se kupali u potocima.

Za detaljnije informacije o prognozi kliknite na ovaj link.