KUPOVINA ORUŽJA I SENATORA

Dnevnički zapisi Ratka Mladića na Haškom sudu

04.06.2009 u 09:48

Bionic
Reading

Serge Brammertz, glavni haški tužitelj, može izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a da nema Ratka Mladića, ali ima izuzetno važan dokument - ratni i poslijeratni dnevnik tog najtraženijeg haškog bjegunca

BEOGRAD - Srbijanski Blic dobio je uvid u pojedine dijelove Mladićevog dnevnika uz pomoć, kako piše, odvjetnika nekih optuženika kojima će ovaj obimni dokument zadati mnogo glavobolje. U bilježnicama koje je Akcijski tim predao Tužiteljstvu, rukom pisanim okruglim, ćiriličnim slovima, Mladić podrobno opisuje sastanke sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem i mnogim vojnim djelatnicima.

Dnevnik se sastoji od nekoliko bilježnica, zaplijenjenih tijekom pretresa stana Mladićeve supruge Bosiljke Mladić, 4. prosinca prošle godine, po nalogu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

U jednoj zabilješki, datiranoj 4. veljače 1995. godine, Mladić piše o susretu s ocem Filaretom: 'Traži da pomognemo u oslobađanju njegovog zeta Zećez Novice, stanuje u Konjicu, Ulica Vinka Borisa br. 5. Ima telefon (pa navodi broj), zvao ga je brat iz Diseldorfa (zove se Zećez Neđo).' Idućeg dana u 19.30 imao je sastanak s Lazarom Kovačevićem. 'Lazo: U srijedu ili u četvrtak dolazi IL-76 sadržaja: za VJ 200 kom. rak.) 9M39 - igla; na svake 4 rak. jedan lanser = 50 k; 40 rak. i 10 lansera za nas; 40 rak. + 10 lans. (lansera) x 20.000 dolara po komadu. Bio sam u Alma Alti, našao sam 48 MB 240 mm - Tulipan, nova su na tenku T-64, elektronsko upravljanje tri čovjeka, potvrdio sam četiri komada, od čega su dva za nas, težak je 37 tona, košta 1.250.000 dolara.'

'Našao u Kazahstanu RPO A - šmel B-3, ukupno 3.000 komada za milijun dolara ili 333 dolara po komadu, a ako hoćemo kupiti 200 kom, onda to košta 750.000 dolara. *Naručio AG-S-17 (bacač bombi automatski) Snaj. puška 12,7 mm dometa do 3.000 m, ne zna koliko će doći; Naručio snaj. pušku SVD dometa do 1.000 m, kalibra 7,62 ili 5,54 (ne zna točno)… '

Dalje nabraja, a zatim u fusnoti piše: 'Oni koji rade u Moskvi, Škorić i društvo, oni su ljenčuge, neće da rade ništa. Ja sam im nudio da stave u diplomatsku poštu i riskirao sam dijelove za 'mig'. Ovi ljudi koje su postavili nisu naši.'

Idućih dana Mladić bilježi svoje sastanke s još nekim ljudima, govori o novcu koji je potreban za 'kupovinu senatora u SAD', spominje i Clintona, ali i Tuđmanov put u Ameriku. Također navodi podatke o financiranju Vojske u 1994. godini.

Inače, Tužiteljstvo Haškog suda zatražilo je od Sudskog vijeća da dokazima protiv Jovice Stanišića i njegova pomoćnika Franka Simatovića dodaju i dnevnik Ratka Mladića. Zabilješke povezuju Stanišića s paravojnim jedinicama iz Erduta i Đeletovaca, odnosno s 'arkanovcima' i 'škorpionima' koji su 'direktno uključeni u zločine koji se navode u ovom predmetu'.

U bilježnici se nalaze zapisi i sa sastanaka Mladića, Stanišića i 'drugih visokih političkih i vojnih lidera' s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, održanima između 27. siječnja i 5. rujna 1995. godine. Tužilaštvo je u svom zahtjevu Sudskom vijeću obrazložilo da 'bilješke s tih sastanaka ilustriraju blisku suradnju između sudionika u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući optuženog Stanišića, i da se u njima ocrtava uloga Stanišića kao koordinatora između različitih sudionika u poduhvatu'.

Mladićev dnevnik srbijanske vlasti predale su haškim istražiteljima 25. veljače ove godine, a u Haag je stigao 2. ožujka. Uz bilježnice, u stanu su navodno zaplijenjene 'desetine video snimaka' sastanaka i proslava na kojima je general sudjelovao u vrijeme obuhvaćeno optužnicom protiv Stanišića 1991-95. Tužiteljstvo u Haagu te materijale pregledava i ocjenjuje njihovu dokaznu vrijednost za postupak protiv Stanišića. O zahtjevu tužitelja da Mladićev dnevnik bude uvršten u dokaze odlučit će Sudsko vijeće predsjedavajućeg Alfonsa Orija.