ZLOČIN NAKON OLUJE

Djeci ubijenih supružnika Berić iz Varivoda 540.000 kn odštete

Jovan Berić

Jovan Berić

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na Općinskom sudu u Kninu donesena je presuda prema kojoj Hrvatska mora platiti 540.000 kuna odštete Jovanu Beriću i njegovim dvjema sestrama čiji su roditelji, tada 69-godišnji Radivoje i Marija Berić, ubijeni u Varivodama, piše Večernji list

Radivoje i Marija, te još sedmero građana srpske nacionalnosti starije životne dobi, ubijeni su 28. rujna 1995. godine, odnosno nešto više od mjesec i pol dana nakon Oluje, a za ta ubojstva nitko nikad nije kazneno odgovarao. Prvotno su niži sudovi u Kninu i Šibeniku odbili zahtjev za obeštećenjem koje je obitelj Berić podnijela još 1995. godine, no presudom Vrhovnog suda od prije točno godinu dana nedvojbeno je utvrđeno da je bila riječ o terorističkom aktu te da se djeca ubijenih Radivoja i Marije moraju obeštetiti.

Oni su zahtijevali 900.000 kuna, no dosuđena im je odšteta od 540.000 kuna, što je sutkinja Ana Jeleč Pecirep obrazložila primjenjivanjem zakonskih odredbi sukladno europskim konvencijama da se može dosuditi samo 60 posto iznosa od traženog za terorističke akte, navodi Večernjak

Jovan Berić
nakon presude vidno potresen rekao je kako nakon toliko godina suđenja to jest određena satisfakcija, ali je dodao da ima sve manje vjere u to da će ubojice njegovih roditelja ikada odgovarati za taj zločin. Istaknuo je da vjeruje kako će nakon ove presude djeca ostalih sedmero ubijenih Varivođana tražiti obeštećenje od RH.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić nije mogao komentirati presudu kojom je određena odšteta viša od pola milijuna kuna obitelji Berić u 'slučaju Varivode', odnosno je li to presedan i udar na državni proračun. 'Za presudu sam doznao iz sredstava javnog priopćavanja i ne mogu je komentirati. Ako je sudska odluka takva, treba je ispoštivati', rekao je Miljenić.

Niti na upit hoće li država imati dovoljno novca ako se nastave takve presude, ministar nije mogao odgovoriti, rekavši kako 'neće ulaziti u to, jer ne zna detalje'. 'Ne znam je li tih postupaka 118, više ili manje, i jesu li utemeljeni. Ako su pred sudom, po svakom od njih sud će postupiti. U svakom slučaju, tamo gdje država treba nešto platiti – platit će', odgovorio je ministar Miljenić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!