sveučilište u zagrebu

Divjak: Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu znanosti i visokog obrazovanja

09.07.2020 u 14:46

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila je u četvrtak na Facebooku da akademske klike uništavaju sustav znanosti i obrazovanja te da 'osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu' i poručila da 'Sveučilište mora bolje'

'Akademske klike uništavaju sustav znanosti i visokoga obrazovanja i na to stalno upozoravam. Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu znanosti i visokog obrazovanja, ali članovi Senata trebaju preuzeti odgovornost i usmjeravati Sveučilište tako da daje podršku izvrsnima, onima koji mogu doprinijeti razvoju Sveučilišta i kvaliteti znanosti i obrazovanja', napisala je Divjak na Facebooku dodavši da 70-godišnjaci ne mogu zaustavljati mlađe i sposobnije.

'Poštujem autonomiju sveučilišta, ali ne smijem šutjeti u ovakvim situacijama. Sveučilište mora bolje', poručila je Divjak.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras suspendirao je u srijedu dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog, kako je navedeno, kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je obrazloženo u priopćenju Sveučilišta, odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za mobing Ante Čovića, kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa.

Protiv te rektorove odluke prosvjedovali su u četvrtak studenti i profesori Filozofskog fakulteta, poručujući 'Filozofski je naš' i 'Sveučilište mora bolje', a podršku joj je pružio i Neven Jovanović istaknuvši da je prije tri godine izabrana da bi Fakultet uredila i povela prema znanstvenoj istini.