što će biti s hns-om?

Divjak: Ja karijerno nisam vezana za politiku, Štromar šturo o mogućem napuštanju Vlade

10.10.2019 u 10:02

Bionic
Reading

Prije sjednice Vlade na Markovu trgu dvoje HNS-ovih članova Vlade Predrag Štromar i Blaženka Divjak, ali i HDZ-ovi ministri, dali su izjave o HNS-ovom ultimatumu oko povećanja plaća u školstvu

'Radi se o ozbiljnoj temi. Ja sam imala uvijek podršku HNS-a. Ja sam oko toga ozbiljna i HNS je oko toga ozbiljan. Sada slijede razgovori kojih mora biti jer su povećanja plaća učiteljima dio reformskih procesa. Na toj temi se ne može solirati', kazala je Blaženka Divjak.

'Posljedice? Ne priznamo da su učitelji ti koji su nositelji reforme i koji su izuzetno važni u ukupnosti za razvoj države. Ako to ne prepoznajemo, onda smo promašili. Ja sam došla u ovu Vladu zato što je plan od početka bio jasan oko reforme. Ja karijerno nisam vezana za politiku. U trenutku kada svoju zadaću više ne mogu izvršavati, pitanje je što onda mogu raditi', poručila je ministrica znanosti i obrazovanja.

  • +3
Blaženka Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Osvrnula se i na današnji štrajk u školama. Još nema konkretne podatke o tome koliko učitelja je u štrajku te je poručila: 'Molim učenike i roditelje za strpljenje. Mi moramo poštivati pravo na štrajk, ali i brinuti se o sigurnosti učenika. Ravnatelji moraju organizirati to da učenici budu na sigurnom dok se štrajka.'

'Reforma je u školama, na redu su učitelji. Mi smo donijeli odluke na našim tijelima i toga ćemo se držati', šturo je komentirao Predrag Štromar prije sjednice Vlade.

  • +21
Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Uvijek smo isticali da na ultimatume ne pristajemo, no još će se sjesti i razgovarati', kazao je prije sjednice Vlade ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.

'Zagovornik sam dvosmjerne komunikacije i vjerujem da će se naći rješenje. Vjerujem da će doći do dogovora. Uvijek se može sa svima surađivati, no svi moramo voditi računa o odgovornom ponašanju prema proračunu', kazala je pak Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ministar rada Josip Aladrović kazao je kako smo vidjeli poruke HNS-a, ali i predsjednika Vlade. 'Jasno smo istaknuli da kroz ultimatume ne pregovaramo. Vidimo rješenje tako da smo dali svoju ponudu. Sindikati su ju odbili.

Mi HNS-u odgovaramo da na ultimatume ne pristajemo, na razgovore da', poručio je Aladrović.