KLIKNITE, I MI SMO

Dirigent podzemne željeznice

07.02.2011 u 08:30

Bionic
Reading

Njujorška podzemna željeznica bruklinskom je muzičaru i konceptualnom umjetniku poslužila kao poligon za interaktivni žičani instrument, čije strune okidaju - sami vlakovi

Zvukovi ranžirnog kolodvora ili podzemnih željeznica teško bi se mogli nazvati glazbom za uši, no ukoliko se njihov vozni red nađe u rukama kakvog konceptualnog umjetnika, nastat će - 'Conductor'. Ovaj zanimljiv koncept neprevodive igre riječi (conductor na engleskom označava i dirigenta i konduktera) smjestio se na stranici mta.me, čija su pak početna slova akronim njujorškog javnog prijevoznika. Ovdje će se pred vašim očima polako pojavljivati mreža njujorške podzemne željeznice, a svako presretanje vlakova koji se kreću prema stvarnom voznom redu zazvučat će kao okidanje strune na žičanom instrumentu.

Bruklinski konceptualni umjetnik i muzičar Alexander Chen preuzeo je postojeći vozni red podzemnih vlakova Metropolitan Transport Authorityja, a za mrežu podzemne poslužio mu je dijagram talijanskog dizajnera Massima Vignellija iz 1972, za kojeg sam autor kaže da je 'najljepši spaghetti-work' ikada napravljen.

Da biste intenzivnije doživjeli ovo malo glazbeno i konceptualno remek-djelo, savjetujemo da otvorite stranicu u nekoliko tabova istovremeno - prokušano odlično!