NAMJEŠTEN NATJEČAJ?

Direktori u Hrvatskim vodama postali SDP-ovci i njihovi prijatelji

14.09.2012 u 10:17

Bionic
Reading

Kako piše Večernji list, šest novih direktora vodogospodarskih odjela Hrvatskih voda koji su izabrani preko natječaja, ili su članovi SDP-a ili su prijateljski i rodbinski povezani s članovima te stranke

Navodno je prije raspisivanja javnih natječaja za ta mjesta promijenjen Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu, čime su promijenjeni i uvjeti da direktor mora biti hidrotehničke struke i da mora imati pet godina iskustva u vodoprivredi na rukovodećim mjestima. Prema novim uvjetima direktor može biti pravne, prirodoslovne, tehničke ili ekonomske struke te mora imati pet godina iskustva na rukovodećim mjestima u bilo kojem sektoru.

U Hrvatskim vodama, pak, kažu da je Pravilnik izmijenjen 11.lipnja 2011. Uvjeti za natječaj su kažu usklađeni sa statutom Hrvatskih voda te je omogućeno osobama druge struke da se kandidira.


Tvrde da stranačka pripadnost nije bila uvjet odabira i da većina direktora nisu stranački ljudi. Njihove reference ipak ne navode, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka. Tako je direktor Vodogospodrastvenog odjela Osijek postao Siniša Kukić, pravnik ali i član SDP-a. Direktor VGO-a srednja i donja Sava također je SDP-ovac Milan Mateša, inženjer strojarstva i zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške.

Za direktora VGO gornja Sava izabran je diplomirani građevinar Andrino Petković, koji nije ni u jednoj stranci, no za vrijeme vladavine koalicije SDP-HSLS-HNS u Splitu je bio direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije. Branko Pejaković također je građevinske struke te je izabran za direktora VGO-a Split. On je, pak, u prijateljskom odnosu sa splitskim SDP-ovcem Venkom Ćurinom koji je i član Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

Za direktora VGO-a Rijeka također je postavljen građevinar Darko Višnjić koji je bio direktor Vodovoda iz Pule. On se nije očitovao o stranačkoj pripadnosti, kao ni o odnosima sa županom Ivanom Jakovčićem. No, kako je pisao tportal, protiv njega je podignuta optužnica zbog nezakonita otkaza njihovu sindikalnom povjereniku Stanku Raduloviću te odbijanja da ga se vrati na posao.

Direktor VGO-a Varaždin postao je Leonard Sekovanić. On nije član ni jedne stranke te godinama radi u Hrvatskim vodama. Njegova je supruga sestrična supruge varaždinskog dogradonačelnika Vjerana Radelića. To, tvrdi, nije nimalo utjecalo na njegov izbor jer godinama radi u HV i hidrotehničke je struke, piše Večernji list