SINDIKAT IZNENAĐEN

Unatoč optužnici imenovan direktorom Hrvatskih voda u Rijeci

03.07.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Direktor pulskog Vodovoda Darko Višnjić imenovan je direktorom Hrvatskih voda – Vodnogospodarskog odijela Rijeka, a novu funkciju direktora Hrvatskih voda za područje Sjevernog Jadrana trebao bi preuzeti sredinom kolovoza

No Višnjićevo imenovanje na novu funkciju izazvalo je reakciju Sindikata Istre i Kvarnera, čiji čelnik Bruno Bulić veli da su tom viješću neugodno iznenađeni budući da je protiv dosadašnjeg direktora pulskog Vodovoda podignuta optužnica zbog nezakonitog otkaza njihovom sindikalnom povjereniku Stanku Raduloviću te odbijanja da ga se vrati na posao.

'Moja obaveza kao predsjednika sindikata jest da obavijestim javnost da osoba koja je u konfliktu sa socijalnim partnerom, sindikatom i protiv koje je podignuta optužnica ne može biti rukovoditelj tako velikog i važnog sektora kao što su Hrvatske vode', kaže Bulić.


Naime, u dopisu, upućenom ministru Tihomiru Jakovini, koji je ujedno i predsjednik upravnog vijeća Hrvatskih voda, te premijeru Zoranu Milanoviću i direktoru Hrvatskih voda Ivici Plišiću, Sindikat Istre i Kvarnera izvješćuje da je na Općinskom državnom odvjetništvu u Puli podnesena kaznenu prijava protiv Darka Višnjića. SIK je podnio kaznenu prijavu 31. svibnja prošle godine zbog 'svjesnog kršenja odredbe 249 Zakona o radu, odnosno nezakonitog svjesnog postupanja protiv slobode i prava čovjeka i građanina iz članka 114 Kaznenog zakona'.

'Smatramo svojom obvezom obavijestiti Vas da je temeljem te kaznene prijave, prema obavijesti koja nam je dostavljena, Općinsko državno odvjetništvo u Puli 28. ožujka 2012. godine kod Općinskog suda u Puli podiglo optužnicu protiv okrivljenika Darka Višnjića zbog počinjenja produljenog kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina – povredom prava na rad i drugih prava iz rada iz čl. 114 Kaznenog zakona', navodi SIK u dopisu Plišiću, Jakovini i Milanoviću.

U SIK-u vele da, osim te obavijesti o podizanju optužnice, nemaju daljnjih saznanja o pokretanju postupka protiv Višnjića, no smatraju da obnašanje odgovornog posla direktora Vodnogospodarskog odjela pretpostavlja besprijekorni opis osobe koja preuzima takvu funkciju.

Kako napominje predsjednik SIK-a Bruno Bulić, od studenog 2010, kad je Darko Višnjić došao na čelo pulskog Vodovoda, u konfliktu je s njihovim sindikatom i njime osobno, a razlog vidi u tome što u SIK-u nisu prihvaćali kršenje kolektivnog ugovora.