ZANIMLJIV NATJEČAJ

Direktor zagrebačke Plinare birao se preko božićnih praznika, u roku od tri dana. Ipak, sve je propalo. Zašto?

15.01.2019 u 10:41

Bionic
Reading

Gradska plinara Zagreb, tvrtka u sastavu Zagrebačkoga holdinga (ZGH), prije mjesec dana ostala je bez direktora jer je tvrtku napustila Tihana Colić. Kako fotelja dugo ne bi bila prazna, ZGH je raspisao javni poziv za upražnjeno radno mjesto koji je trajao nevjerojatna tri i pol radna dana

Naime, direktora su tražili pod okriljem blagdana od 20. prosinca (četvrtak) do 27. prosinca (četvrtak) u 16.30 sati. Od tih sedam dana četiri su otpala na vikend i božićne blagdane, kad institucije ne rade, pa i da je netko htio, do potrebne dokumentacije nije mogao doći.

Uvjeti za posao na period od četiri godine bili su VSS, tri godine iskustva na rukovodećim poslovima, poznavanje rada na računalu, znanje jednog jezika, komunikativnost, sklonost timskom radu…

Svi koji zadovoljavaju tražene uvjete, stajalo je u natječaju, MOGU biti pozvani na testiranje i selekcijski razgovor.

Intervjuirali na Staru godinu

Iako su bili blagdani, u državi s više od 150 tisuća nezaposlenih četvorica kandidata ipak su vidjela oglas i dostavila traženu dokumentaciju.

U ZGH-u kažu da su sa svom četvoricom obavili selekcijski razgovor, ali da su odlučili da neće uzeti nijednog. S obzirom na brzinu, ispada da su s kandidatima koji nisu ni imali pisani dio testiranja razgovarali u petak 28. prosinca i na Staru godinu, kada su objavili da se poništava natječaj za direktorski posao.

Kada će biti novi natječaj i zašto već nije raspisan novi, iz ZGH ne odgovaraju. Dodaju tek da će javnost o njegovom raspisivanju biti obaviještena nakon što budu poštovane potrebne procedure.

Zanimljivo je, recimo i to, da aktualni natječaj za pomoćnog radnika na izgradnji u ZGH traje osam dana, od čega je pet radnih, što je duže od onog za direktorsku poziciju.

Dodig prizano da je Colić zaposlio preko veze

Tihana Colić iz Plinare je otišla prije nešto više od mjesec dana, a u nju je stigla je 2013. godine. Zaposlena je na mjesto pomoćnice direktora, da bi tri godine kasnije postala i direktorica. Zbog njezina zapošljavanja 2013. godine USKOK je u aferi Agram teretio bivšeg direktora GPZ-a Antu Dodiga. A on se pak potkraj rujna prošle godine odlučio nagoditi s USKOK-om i priznati da je Colić zaposlio preko veze, odnosno mimo natječaja, na poticaj Slobodana Ljubičića i Petra Pripuza, također optuženika u istoj aferi. Uvjetno je osuđen na šest mjeseci uz rok kušnje od dvije godine.

Dobro tempirani natječaji

No to da se javni pozivi za čelne pozicije objavljuju onda kada se rijetko na njih obraća pažnju, čini se, nije samo specifično za ZGH.

>> Zašto Rimac želi na čelo nacionalnog parka? Plaća joj neće biti veća, ali postoji nešto drugo

Naime, Nacionalni park Krka odlučio je raspisati natječaj za ravnateljsku poziciju 27. prosinca. Natječaj je trajao osam dana, od čega je pet bilo radnih. Za razliku od onog u Holdingu, nije poništen, razgovora s kandidatima nema, svi će obavijest o tome jesu li prošli ili nisu dobiti za 45 dana, a u javnosti se već spekulira o tome da je pozicija rezervirana za bivšu gradonačelnicu Knina Josipu Rimac.