kristjan staničić

Direktor HTZ-a otkrio na koja tržišta računaju i kakva je turistička sezona pred nama

29.05.2021 u 19:34

Bionic
Reading

'Trenutno je u Hrvatskoj 107 tisuća turista. Od toga je 89 tisuća stranaca. U usporedbi s prošlom godinom, to je kumulativno oko 30 posto više. Usporedi li se s 2019. na isti dan je negdje na razini 50 posto prometa i na tragu je pozitivnih kretanja i naših očekivanja da ćemo na kraju u turističkoj godini doseći 60 posto prometa iz rekordne 2019. godine', komentirao je dolazak turista u Hrvatsku Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ)

Staničić napominje kako je booking dosta fleksibilan, ali ističe kako nakon pozitivnih reakcija i signala s tržišta, se i on intenzivirao te je porastao broj rezervacija.

'Vjerujem da će se u nadolazećim tjednima, i za Tijelovo i kasnije, kako budemo ulazili u ljetne mjesece, taj promet znatno povećati i da ćemo svi zajedno brojati veće brojke', komentirao je za RTL Danas direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Osvrčući se na prvi ovosezonski vlak s turistima iz Češke, Slovačke i Mađarske koji je došao u Rijeku, a potom i Split, Staničić je rekao kako je prošle godine taj vlak u Rijeku došao nešto ranije.

'Za razliku od prošle godine, ove je nešto više gostiju, oko 450. Dio ih je išao u Rijeku, dio u Split i ja mislim da je ovo jedan lijepi početak nadolazeće turističke sezone i da je Hrvatska sigurna destinacija', rekao je.

  • +14
U Split stigao prvi vlak s češkim, slovačkim i mađarskim turistima Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Staničić je rekao kako je potvrda da smo sigurna turistička zemlja to što nas je Njemačka 'skinula s liste visokorizičnih', da smo se dobro pripremili za sezonu, provodimo sve mjere koje utječu na pad broja zaraženih i na taj način se podižemo na ljestvici sigurnih zemalja.

  • +10
Vlakom iz Češke u Rijeku su doputovali prvi ovosezonski putnici na Jadran Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Mi smo se pripremili u smislu i provedbe samih protokola standarda koji jamče sigurnost turističkih destinacija i objekata, a s druge strane vrlo intenzivno provodimo i promociju Hrvatske kao turističke zemlje, komuniciramo s tržištima i ovi Česi Slovaci, vidjeli smo i Mađare, vidjeli smo i prvi poljski zrakoplov da je sletio u Zadar, Nijemci....vjerujemo da će doći i veći broj Slovenaca i Austrijanaca i to je na tragu naših promotivnih aktivnosti i strategija za ovu godinu da se baziramo na ta tržišta', kazao je Staninčić.