KNEZ BURIĆ

Direktor HTV-a dao si ulogu kneza Domagoja

  • Autor: V.Brkulj
  • Zadnja izmjena 03.05.2010 15:49
  • Objavljeno 03.05.2010 u 15:49
Domagoj Burić

Domagoj Burić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matic

Direktor programa HTV-a Domagoj Burić završava ovih dana povijesni spektakl 'Hrvatski kraljevi' koji bi se na HRT-u trebao zavrtjeti do konca godine, a sam Burić u seriji tumači, a koga li drugog doli imenjaka - kneza Domagoja

Nakon 'Ludih rimskih careva', za koje je napisao scenarij i glazbu te potpisao režiju i u kojima mu je glumila supruga Jasna, Burić je ovoga puta za jednu od uloga odlučio angažirati samog sebe, dok kneza Mislava tumači producent serije Miro Rezić.

U vjerojatno najskupljem projektu Dokumentarnog programa HRT-a ove godine nema akademski obrazovanih glumaca, već su sve uloge pripale naturščicima. Tako većinu konjanika tumače Sinjani, bivši alkari, pa je uloga kneza Trpimira pripala alkaru Bošku Vladoviću.

Jerko Blajic/Vecernji list

Jerko Blajic/Vecernji list

Izvor: Pixsell / Autor: Jerko Blajic/Vecernji list

Bivši alkar Boško Vladović tumači kneza Trpimira


Serija će imati osam epizoda po pedeset minuta, a uz to bit će snimljen i cjelovečernji igrano-dokumentarni film, making off u trajanju od 90 minuta, te dva zasebna dokumentarna filma o srednjem vijeku općenito i jedan dokumentarni film o stanju starohrvatskih arheoloških spomenika i lokaliteta.

Cijena spektakla, koji se u cijelosti snima u produkciji HRT-a, spada u domenu poslovne tajne, ali prisavski kuloari špekuliraju da je riječ o dva milijuna eura, dok izvori bliži ekipi na terenu tvrde da se radi o pola tog iznosa.

Glavni stručni suradnik serije je dr. Neven Budak, a obrađuje se razdoblje od doseljenja Hrvata do pada dinastije Trpimirovića, odnosno do dolaska Arpadovića.

Doznajemo da je serija u posljednjoj fazi - ostala su još snimanja u okolici Zagreba te studijski dio, a sve bi trebalo biti gotovo do kraja ljeta.

Samo snimanje odvijalo se na lokacijama oko Sinja, Zagvozda, Like, Velebita i Paga, zbog čega je napravljena rekonstrukcija dvaju starohrvatskih sela (pored Zagvozda i u Ziru u Lici), a jedno će biti i zapaljeno za potrebe priče o upadu Ljudevita Posavskog u Dalmatinsku Hrvatsku.

Uz rekonstrukcije svih najvažnijih starohrvatskih crkvi, po prvi put rekonstruirana je hrvatska kraljevska kruna, a u serijalu se koristi i najmodernija digitalna tehnologija za rekonstrukcije građevina i umnožavanje vojski.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi