ZAŠTIĆENA VRSTA

Direktor BP-a odlazi s otpremninom od 18 milijuna dolara

26.07.2010 u 12:07

Bionic
Reading

Izvršni direktor British Petroleuma Tony Hayward dobit će mirovinu i otpremninu od najmanje 18 milijuna dolara kada odstupi sa svog položaja u kompaniji, javlja Times

Hayward je prisiljen napustiti čelno mjesto BP-a zbog ekološke katastrofe koju je u travnju izazvala havarija naftne platforme u Meksičkom zaljevu.

Iako je kompanija danas objavila da se na tu temu još održava sastanak Izvršnog odbora, te da odluka još nije konačna, BBC javlja da je odlazak Haywarda već gotova stvar.

Njega će vjerojatno zamijeniti američki kolega Bob Dudley koji je bio zadužen za akciju čišćenja u Meksičkom zaljevu.

I neki britanski mediji spekuliraju oko toga da bi Hayward mogao dobiti 10-ak milijuna funti mirovine, odnosno otpremnine.

Inženjer po struci, pedesettrogodišnji Hayward u BP-u je proveo posljednjih 28 godina, a 2007. na čelu kompanije zamijenio je Lorda Brownea. Na njegovu nesreću, pamtit će ga se kao prvog čovjeka u najgoroj godini za kompaniju u njezinoj povijesti.

Kada je preuzimao kormilo 2007, novinarima je rekao da mu je najvažniji zadatak osigurati sigurnost i pouzdanost rada. Međutim, nakon eksplozije platforme Deepwater Horizon 20. travnja, njegovo se upravljanje tvrtkom našlo na udaru kritika.

Njegov rad oštro su kritizirali i stanovnici priobalnih područja Meksičkog zaljeva i američki političari zbog niza pogrešaka, ali i gafova u reakcijama na katastrofu. Između ostalog, osudili su njegove izjave da 'samo želi nazad svoj život' te da je 'Meksički zaljev veliki ocean'.

Novinar Tom Bower, autor knjige 'Nafta, novac i pohlepa u 21. stoljeću', izjavio je da je odlazak Haywarda bio neminovan, jer nije promijenio politiku naftnog diva unatoč prijašnjim nesrećama u SAD-u. 'Znao je što treba učiniti, no nije to napravio kako treba. Bio je previše spor, nemotiviran i nedovoljno usredotočen', istaknuo je Bower.

Analitičari vjeruju da će Dudley biti dobro rješenje za BP, jer je rođen i odrastao u Mississippiju te zato što je jako emotivno vezan za Meksički zaljev.

BP je od havarije izgubio 40 posto svoje tržišne kapitalizacije.