14 poginulih

Dio posade preživio požar na ruskoj podmornici

03.07.2019 u 14:57

Bionic
Reading

Nekoliko članova posade ruske podmornice u kojoj je u ponedjeljak navečer izbio požar preživjelo je nesreću, objavila je u srijedu ruska vojska

'Poginulo je 14 članova posade. Ostali su spašeni', rekao je ministar obrane Sergej Šojgu, a prenosi Interfax.

U požaru u ponedjeljak navečer na vojnoj podmornici, koja se, po službenoj verziji, bavila znanstvenim istraživanjima oceanskog dna i morskih ekosustava, poginulo je 14 članova posade, od čega sedmorica časnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je ministru Šojguu da ode u Severomorsk, vojnu luku na ruskom Arktiku kamo je podmornica stigla nakon nesreće, i 'utvrdi uzroke te tragedije'.

Ta je luka sjedište ruske Sjeverne flote.

Nesreća se dogodila u ruskim teritorijalnim vodama u Barentsovu moru, rekao je ministar.

Kremlj je ranije objavio da pojedinosti o požaru na ruskoj podmornici 'neće biti objavljene', objasnivši da je riječ o 'državnoj tajni'.

'Ta informacija ne može biti u cijelosti objavljena. Ona spada u kategoriju državne tajne', rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ocijenivši da je to 'sasvim normalna' odluka.

'Ruski glavni stožer posjeduje kompletnu informaciju' o tragediji, dodao je.

Ministarstvo obrane je objavilo da su mornari stradali od otrovnog dima, a da je posada požar ugasila.

Uzroci nesreće utvrđuju se, dodalo je ministarstvo.

Papa Franjo, koji bi se u četvrtak u Vatikanu trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uputio je izraze sućuti zbog te nesreće, rekao je glasnogovornik Vatikana.

Ministarstvo obrane još nije objavilo ime podmornice niti pojedinosti o posadi.

Ruska novinska agencija RBC objavila je da se nesreća dogodila na nuklearnoj podmornici Lošarik.

Gazeta.Ru je izvijestio da je riječ o podmornici AS-31. List je pozivajući se na neimenovani izvor objavio da se čini da je požar bio izazvan kratkim spojem.