MAXtv PRVA LIGA - 25. KOLO

Dinamo u Šibeniku potvrdio sedmi uzastopni naslov

07.04.2012 u 20:00

Bionic
Reading

Dinamo je pobjedom u Šibeniku, u 25. kolu MAXtv Prve lige osigurao sedmi uzastopni naslov prvaka, 14. u povijesti HNL-a. Važne pobjede ostvarili su i Zagreb u Rijeci te Istra protiv Intera

RIJEKA - ZAGREB 0:1

Rijeka će do kraja prvenstva imati bespoštednu borbu za ostanak jer propustila je osvojiti važne bodove protiv Zagreba. I to na svojoj Kantridi. Baš kao što je Zagreb napravio velik korak ka mirnoj završnici sezone.

Rijeka je u ovaj dvoboj ušla dosta oslabljena jer nije bilo Čuline, Datkovića, Švrljuge i Bošnjaka. No imao je Skočić Dinu Drpića, koji sasvim sigurno neće posebno pamtiti debitantske minute u 'bijelom dresu'.

Zagreb je poveo lukavim udarcem Hrvoja Štroka, bivšeg igrača i kapetana Rijeke, koji je u 36. minuti pogodio bliži kut Lisjakova gola. Pehovi koji su pratili domaćine, jer promašivali su svoje prigode a neke su bile i izgledne, potvrdio se u 84. minuti kada se ozlijedio Kreilach, a kako je trener Skočić izvršio sve tri izmjene, Rijeka je do kraja utakmice morala igrati s igračem manje.

Pobjeda Zagreba nije nezaslužena jer i Lisjak je imao puno posla, a na kraju se ionako zbrajaju golovi, a tu su, ovog puta, crveni 'pjesnici' bili uspješniji.

ZADAR - SPLIT 2:1

Dalmatinski derbi na Stanovima završen je pobjedom domaćina. Zadar je osvojio tri važna boda u borbi za ostanak, a do uspjeha je stigao preokretom u četiri minute. Istina, nakon prvog dijela, u kojem je Split poveo golom Ante Vitaića i u kojem su gosti bili kudikamo opasniji, takav se rasplet nije mogao naslutiti.

Međutim, drugi žuti karton, zbog starta na Mršiću, odnosno crveni karton Ante Rebića u 28. minuti, okrenuo je vodu na mlin domaćina koji su nakon tog događaja počeli igrati s više htijenja. Na samom početku nastavka Vitaić je bio u još jednoj izglednoj prilici, no pucao je loše i ravno u Ježinu, a nakon toga 'radnike' iz Splita stigla je kazna.

U 50. minuti i Zadar je ostao s igračem manje, ali u 54. minuti Zadar stiže do izjednačenja pogotkom Mršića s bijele točke. Najstrožu kaznu skrivio je Rašić prekršajem nad Gržanom. A četiri minute kasnije potpuni preokret. Mršić je ubacio, a Banović u skoku viši od Zagorca i bilo je to 2:1 za pobjedu Zadra.

ISTRA 1961. - INTER 2:1

U derbiju začelja Istra je na svom stadionu uspjela svladati zaprešički Inter te stići do devetog mjesta. No nije nevažno spomenuti da Istra ima i utakmicu manje, odnosno dvobj s Rijekom koji je prošlog vikenda prekinut zbog baklji navijača obiju momčadi.

Inter je u prvom poluvremenu poveo već u 16. minuti, nakon što je zabio Tomislav Šarić. No nakon samo osam minuta utakmice Henri Belle donio je izjednačenje domaćinima, ali i dodatnu snagu koju su u drugom poluvremenu i potvrdili na terenu. Stvarali su domaćini brojne prilike, no tek u 73. minuti Bačelić- Grgić donio je svojoj momčadi pobjedu. I to udarcem s bijele točke.

ŠIBENIK - DINAMO 0:3

Trener Ante Čačić imao je želju probuditi se na uskršnje jutro s naslovom prvaka, a njegovi su mu igrači molitvu uslišali. Dinamo je zaslužio ovaj naslov, treneri Kruno Jurčić i Ante Čačić zajedno s igračima zaslužni su još jedan trijumf. Istina, cijeli je taj projekt građen pod velikom strijepnjom hoće li navijači izazvati prekid. A to su i i napravili, no ovog puta je sudac Ivan Bebek ipak odlučio nastaviti utakmicu, pa su igrači na kraju s pobjedničkom pjesmom, u vlastitoj zabavi, proslavili sedmi naslov.

Sama utakmica bila je sadržajna i zanimljiva, ali prvenstveno u Dinamovoj režiji. Pogotke za Dinamovu pobjedu postigli su Sammir, i to oba lijepim udarcima, dok je treći potpisao Milan Badelj. Istina, od same završnice prvog dijela Dinamo je imao i igrača više jer je Hrvoje Spahija zaradio drugi, odnosno isključujući crveni karton. I to je oba zaslužio nakon prekršaja na Fatosu Beqiraju.


HAJDUK - KARLOVAC 1:0

Hajduk je na kraju s minimalnih 1:0 (0:0) svladao Karlovac, koji se na Poljudu predstavio kao solidan protivnik. Istina, bijeli su imali niz prigoda, ali i Karlovčani imaju za čim žaliti. Furiozno je Hajduk ušao u utakmicu, već od prve minute svim silama krenuli su prema vratima Lovre Kalinića. U prvih deset minuta zimali su 'bili' pet situacija pred vratima Karlovca, ali Kalinić je svaki put bio na mjestu. Prijetili su Vukušić, Andrijašević, Ozobić. U jeku Hajdukovih napada Karlovac je u osmoj minuti uspio složiti opasnost. Milović je grubo pogriješio, promašio loptu, a Deni Bektaši, umjesto da pogodi kut, šutirao je ravno u Blaževića.

Nakon silovita početka Hajduk se malo uljuljao, što je iskoristio Karlovac. Opet je obrana Hajduka bila troma, u 19. minuti Bektaši je driblao Neretljaka, činilo se da ga je stoper bijelih zaustavio prekršajem, ali sudac Ivo Krečak nije dosudio jedanaesterac. Dapače, da bi potkrijepio to što ništa nije dosudio, dao je Bektašiju žuti karton.

U nastavku Krstičević je dao prigodu Ahmadu Sharbiniju, a bijeli su došli u vodstvo u 57. minuti. Bila je to odlična akcija Caktaša, Sharbinija i Vukušića, Hajdukov kapetan na kraju je izašao sam pred Kalinića, koji ga je srušio, a Krečak je bez dvojbi pokazao na bijelu točku. Siguran realizator bio je Vukušić.

Da sve ne bi bilo bez spominjanja navijača, valja izdvojiti 61. minutu kada su pristaše Hajduka bacile dvije baklje, a sudac Krečak nakratko je prekinuo utakmicu. Kompletan stadion izviždao je taj dio Torcide sa sjeveroistoka, koji je bacio baklje. Usto, u 75. minuti, uslijed pada napona, ugasili su se reflektori na Poljudu, pa se igra nastavila nakon petnaestak minuta.
Na kraju je Krečak produžio utakmicu za šesnaest minuta, u kojima je Karlovac preko Sopčića i Gerca mogao do poravnjanja.

U petak su igrali:

LUČKO - OSIJEK 2:2

LOKOMOTIVA - CIBALIA 1:2