trećina struje iz hidroelektrana

Diljem Europe problemi u opskrbi strujom, kakva je situacija u Hrvatskoj?

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 11.08.2022 20:22
  • Objavljeno 11.08.2022 u 19:36
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Zbog dugotrajne suše u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj na snazi su redukcije vode, a niski vodostaju rijeka stvaraju poteškoće ne samo u prometu već i u proizvodnji struje

Visoke temperature i oskudne kiše isušile su rijeku Rajnu, glavni plovni put sjeverozapadne Europe. Teglenica, koja prevozi željeznu rudaču iz luke Rotterdam do njemačke tvornice, smije ukrcati samo 30 do 40 posto svog kapaciteta ili riskira nasukavanje, donosi HRT.

I u Hrvatskoj suša i niski vodostaji rijeka

Ono što znamo je da su nam vrlo niski protoci, vodostaji i na Savi i na Dravi i na Dunavu a na Savi se, evo stojimo tu, približavaju čak povijesnim minimumima. Nažalost ni hidrološka prognoza za idućih pet dana ne ukazuje na poboljšanje situacije. Dugoročna prognoza isto tako ne donosi baš neke dobre vijesti, čini se da ćemo imati smanjene količine oborine i u odnosu na prosjek pa sve do kraja listopada, kaže voditeljica službe za klimatologiju DHMZ-a Melita Perčec Tadić.

  • +7
  • +4

Jezero Hidroelektrane Dubrava

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Trećina struje u Hrvatskoj dolazi iz hidroelektrana, koje su u prvom dijelu ove godine proizvele 22% manje električne energije.

'Mi smo sada svjedoci da i nuklearna elektrana, pada joj efikasnost, morat će očito razmišljati o tome da smanjuje snagu zbog niskog vodostaja Save, ne može se naravno hladiti dovoljno', kaže ravnatelj REGEA-e i savjetnik za energetiku predsjednika RH Julije Domac.

Hrvatski elektroenergetski sustav oslanja se na domaću proizvodnju, ali i na uvoz.

'Ako bude kišna jesen sigurno se može nadoknaditi. Naravno kada energije nema, energija se uvozi, tu onda dolaze problemi zbog visoke cijene koji mi sada moramo plaćati za cijenu energije iz uvoza', dodaje Domac.

A iz HEP-a poručuju da u idućem razdoblju ne očekuju probleme u opskrbi potrošača električnom energijom.

  • +31
  • +28

Niski vodostaj Drave

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!