hitna tužba

Deutsche Bahn tuži sindikat zbog štrajka

02.09.2021 u 14:10

Bionic
Reading

Koncern Deutsche Bahn (Njemačka željeznica) podigao je hitnu tužbu pred trgovačkim sudom u Frankfurtu čime se želi postići zabrana štrajka strojovođa sindikata GDL koji je započeo u četvrtak ujutro i koji je paralizirao željeznički promet u Njemačkoj. „Nakon najnovijih izjava čelnika GDL-a je očito da ovaj štrajk ima pravno-političku a ne pozadinu borbe za boljitak zaposlenih na željeznici“, priopćio je DB

„Pravo na štrajk je vrlo važno pravo radnika, ali štrajk se mora odvijati u dozvoljenim zakonskim okvirima što, prema našem mišljenju, nije slučaj“, stoji nadalje u priopćenju DB-a.

Trgovački sud u Frankfurtu je najavio da će odluku o zabrani štrajka donijeti još u tijeku dana.

GDL-u se predbacuje da borbu s DB-om vodi isključivo zbog borbe za prevlast među sindikatima djelatnika Njemačke željeznice. GDL je znatno manji sindikat od EVG-a s kojim je DB već postigao dogovor.

Zakon o kolektivnim ugovorima nalaže da u jednoj kompaniji s više sindikata vrijedi dogovor postignut s većim sindikatom što je slučaj kad je u pitanju DB.

GDL je u srijedu navečer odbacio posljednju ponudu DB-a kojom se zaposlenima nudi 3,2 posto više plaće i tzv. korona-premija od 600 eura.

Jedna od najspornijih točaka pregovora je zahtjev GDL da se dogovoreni uvjeti ne odnose samo na strojovođe nego i na ostale djelatnike DB-a što uprava koncerna odbacuje.

Predvodnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Bundestagu Alexander Dobrindt je predsjedniku GSL-a Klausu Weselskom predbacio egoizam.

„Ego-trip gospodina Weselskog ide jako na živce. On bi se trebao vratiti za pregovarački stol jer to što trenutno trpe putnici se ne može nazvati nikako drugačije nego vrlo lošim stilom“, rekao je Dobrindt za dnevnik „Bild“.

Štrajk u putničkom prometu je započeo u četvrtak u dva ujutro i trebao bi trajati do utorak u dva ujutro što je jedan od najdužih štrajkova u povijesti DB-a.

DB je organizirao nužni prijevoz na važnim međugradskim linijama između sjevera i juga te zapada i istoka zemlje.

Velike problem štrajk je prouzročio u većim gradskim centrima gdje se promet prigradskih i gradskih željeznica provodi vozilima DB-a.