NASILJE, NEZAPOSLENOST...

Detroit najbjedniji američki grad prema Forbesu

22.02.2013 u 07:22

Bionic
Reading

Nasilni zločini, visoka nezaposlenost, sve manje stanovništva i finacijska kriza čine Detroit najbjednijim gradom u Sjedinjenim Državama, objavio je u četvrtak časopis Forbes.

Nadmašio je Miami, koji je tu titulu držao prošle godine. Iza Detroita je Flint, oba u saveznoj državi Michigan, a potom dolaze Rockford i Chicago u Illinoisu i Modesto u Kaliforniji, na popisu prvih pet najgorih urbanih područja u SAD-u u 2013.

'Problemi Detroita nisu nikakva novost. Riječ je o četrdesetogodišnjem propadanju koje ide skupa s američkom autoindustrijom', prema Forbesu.

Ovaj grad središte automobilske industrije na rubu je bankrota i mogla bi ga financijski preuzeti savezna država Michigan.

Stopa nasilnih zločina u Detroitu je najviša u zemlji s 1052 na 100.000 ljudi, prema FBI-u.

Flint, kojim upravlja krizni menadžer kojega je postavio guverner savezne države prije više od godinu dana, suočen je sa sličnim problemima i ima među najvišim stopama kriminala u Americi, a nezaposlenost na razini od 11,3 posto.

Forbes je istražio 200 najvećih urbanih središta u SAD-u, a potom sastavio popis od 20 najgorih rangiravši ih prema nizu čimbenika među kojima i stopi kriminala, ovrhama, porezima, cijenama stambenog prostora, vremenu provedenom u prometalima, vremenskim prilikama i opadanju stanovništva.

Chicago je dospio na četvrto mjesto zbog nasilnih zločina, visoke stope ovrhe i opadanja cijena stanova te visokih troškova života.

New York se smjestio na 10. mjestu također zbog visokih troškova života. Velika Jabuka ima jednu od najvećih stopa poreza na dohodak i s 36 minuta najdulje prosječno vrijeme putovanja od kuće do radnog mjesta.

Navođenje Chicaga i New Yorka na popisu najbjednijih gradova moglo bi iznenaditi, navodi Forbes, jer oba nude mnoštvo mogućnosti za život i rad, svjetsku razinu kulture, vodeća sveučilišta, sportske ekipe i luksuzne restorane. "Ali ni u jednom od njih nije lako živjeti, posebice ako ne zarađujete mnogo novaca, pa čak ako i zarađujete može biti teško", piše Forbes.

Prošlogodišnji najbjedniji grad Miami ispao je s popisa od 20 najbjednijih dijelom i zbog priljeva stanovništva.