stiže inspekcija

Desetogodišnjak umro od streptokokne sepse, nisu smatrali da je hitan slučaj dok mu nisu otkazali organi

15.12.2018 u 11:15

Bionic
Reading

Gabrijel Bebić, devetogodišnji dječak iz Metkovića, preminuo je nakon što je svega nekoliko dana bolovao od streptokokne sepse

Dok se javnost čudi i pita jesu li liječnici sve učinili kako bi spasili Gabrijela, oni odgovaraju da se medicinski nije moglo učiniti više. Za HRT je Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, kazao da je 'dječak došao u izuzetno teškom stanju, stanju sepse i multiorganskog zatajenja. Referentni smo centar i imamo na raspolaganju svu medicinsku opremu. Pokušali smo sve napraviti i borili smo se za njega no nismo ga uspjeli spasiti'.

Dječak je bio bolestan od 6. prosinca. Njegova pedijatrica nije uočila nešto zbog čega bi bio potreban neki hitan postupak, no njemu je za vikend stanje bilo lošije. Stoga su ga roditelji odveli na hitnu pomoć, a u ponedjeljak pedijatrici.

Druga liječnica koja ga je pregledala, jer je njegova bila u suprotnoj smjeni, ustanovila je da je Gabrijel hitan slučaj te da mu je ugroženo zdravlje. Dječak je helikopterom odvezen u bolnicu u Split, ali je nažalost preminuo u noći na utorak od streptokoknog šoka.

Ministarstvo šaje inspekciju

'Ministarstvo zdravstva je neposredno po saznanju za događanja, zatražilo informacije i žurna očitovanja od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja Metković, Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

  • +40
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

U ponedjeljak će započeti zdravstveno inspekcijski nadzor uz predstavnike struke: specijalista infektologa i specijalista pedijatra u svim zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog djeteta radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica oko poduzetnih medicinskih mjera i postupanja prema propisanim protokolima.

Rezultati inspekcijskog nalaza poslužit će za utvrđivanje eventualne odgovornosti liječnika i medicinskog osoblja u navedenom slučaju.

Ministarstvo zdravstva kontinuirano prati učinkovitost i organizaciju pružanja medicinske skrbi na terenu temeljem čega je u ovom mandatu pripremilo promjene koje su ugrađene u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se u budućnosti dodatno poboljšala dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite svim građanima.

Još jednom izražavamo iskrenu sućut roditeljima i cijeloj obitelji povodom smrti djeteta, stoji u priopćenju.