Srđ je Grad

Deset godina od referenduma protiv golf terena iznad Dubrovnika

28.04.2023 u 16:33

Bionic
Reading

Stranka Srđ je Grad (SJG) podsjetila je u petak na desetu godišnjicu prvog lokalnog referenduma koji je na zahtjev građana u Dubrovniku održan o izgradnji golf terena i pratećeg resorta na platou Srđa ponad grada, a koji nije uspio zbog nedovoljnog odaziva.

U priopćenju su podsjetili kako se 10.051 građanin Dubrovnika tada izjasnio protiv projekta, na referendumu koji se održao nakon što su volonteri Inicijative Srđ je naš (SJN) prikupili dovoljan broj potpisa.

Premda se više od 80 posto izašlih izjasnilo protiv projekta, zbog nedovoljnog odaziva (izlaznost 31,5 posto), rezultat referenduma nije bio obvezujuć za dubrovačko gradsko vijeće.

„Broj od preko 10.000 građana, koji je inače dovoljan za izbor gradonačelnika Dubrovnika u drugom krugu lokalnih izbora, nije mogao ugroziti spregu vijećnika Dubrovačkog dogovora i tvrtke Razvoj golf d.o.o.”, navode iz stranke SJG.

Istaknuli su kako je dva mjeseca nakon referenduma nastala tzv. golf koalicija „Dubrovački dogovor“, koju su činili vijećnici HDZ-a, SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSP-a, DUSTRA-e i liste Pera Vićana.

„Sastavljena je kako bi na Gradskom vijeću bio izglasan urbanistički plan za golf resort na Srđu, kojem su se građani usprotivili na referendumu. Toj koaliciji i gaženju javnog interesa u gradskoj vijećnici su se od 2013. do danas nastavili suprotstavljati vijećnici najprije nezavisne liste, a potom stranke Srđ je Grad koji su se 2020. uspjeli izboriti za raskid koncesijskog ugovora tvrtke Razvoj golf nad tvrđavom Imperijal“, ističu iz SJG.

Podsjetili su na tri pravosudne pobjede kroz koje su organizacije civilnog društva na sudu dokazale da je HDZ-ov povjerenik Bosnić 2006. nezakonito povećao obuhvat golf igrališta na Srđu sa 100 na 310 hektara te da je za projekt nezakonito izdano Rješenje o prihvatljivosti na okoliš pa su pravomoćno bile poništene lokacijska i građevinske dozvole izdane za infrastrukturu projekta.

„Ne odustajući od interesa Razvoj golfa, suprotno volji građana iskazanoj na referendumu, HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić uspio je naknadno legalizirati nezakonito povećanje obuhvata golf resorta na Srđu da bi tadašnji ministar Ćorić, poznatiji po aferi Vjetroelektrane, izdao novo rješenje o prihvatljivosti za okoliš, a Vlada Andreja Plenkovića izdala novu lokacijsku dozvolu, identičnu onoj prvotno osporenoj na sudu“, navode iz SJG.

„Brojna pogodovanja u vezi projekta pretočila su se u arbitražne tužbe u Washingtonu, gdje tvrtke i osobe povezane s golferima od svih građana RH potražuju 500 milijuna dolara“, smatraju, između ostaloga, iz SJG.